Helsekonferansen 2017

USHT Møre og Romsdal deltar på Helsekonferansen 2017, som arrangeres 11. og 12. mai på Gardermoen. Årets tema er regjeringens arbeid med en ny kvalitetsreform for eldre-   » Leve hele livet». Den skal omhandle de grunnleggende områdene som oftest svikter i tilbudet til eldre: mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie åpnet konferansen med å understreke målsettingen som er å skape en helsetjeneste for eldre hvor de får dekket sine grunnleggende behov og opplever å mestre livet- uansett hvor de bor. Andre viktige mål med reformen er at pårørende skal slippe å slite seg ut og at ansatte skal kunne bruke kompetansen sin.

Et utvalg av presentasjoner fra dag 1:

20170511_100102

20170511_101531Presentasjon av «Leve hele livet»- prosjektet i Stavanger kommune v/ Kåre Reiten.» Leve hele livet» består av fire delprosjekter som alle har fokus på tidlig oppsporing av sykdom/ funksjonssvikt, forebygging og rehabilitering: helsefremmende og forebyggende tiltak, hverdagsrehabilitering, hverdagsmestring, velferdsteknologi.

 

20170511_110921Erlend Eliassen, kjøkkensjef på Nygård sykehjem i Sandefjord kommune, forteller om hvordan sykehjemsmat kan være god mat. I Nygård- modellen fokuseres det på tilbakemeldinger fra brukerne, det gjennomføres kostundersøkelser hver uke og ernæringskontakter på avdelingene møtes ukentlig. Individuell tilpasset mat er en vesentlig faktor for god ernæringspraksis, og bidrar til økt livskvalitet og redusert behov for medisin, sier Eliassen.

 

20170511_133536

Ulrik Wisløff, professor og leder av K.G. Jebsen- Senter for hjertetrening, presenterer PAI; personlig aktivitetsintelligens. Det er et NTNU- team som har utviklet dette produktet som konkret forteller hvor mye en person må bevege seg ila en uke for å unngå livsstilssykdommer, basert på individuelle opplysninger om vekt, kjønn, max hjertefrekvens og hvilepuls.

 

20170511_135537Maurtua Vekstgård er et tilbud til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Et samarbeid mellom Inderøy kommune og sosiale entrepenører, og som bla. tilbyr Trivselstreff og Pensjonistpensjonatet. Et flott tilbud som ble presentert av Kjerstin Heggdal Grimstad og Ida Stene Tangstad.

 

20170511_154039.jpgKari Annette Os fra USHT i Akershus fokuserte på » hvordan får vi til varige endringer» i sitt innlegg om Fag- og kompetanseutvikling i kommunehelsetjenesten.

Tildeling av pasientsikkerhetspriser for ledere: Bent Høye delte ut prisene. Elin Haug Nygård vant prisen for kommunale helse- og omsorgstjenester. Hun er leder ved Oppsalhjemmet Norlandia, og skiller seg ut ved å ha bygd en solid struktur og jobber systematisk med pasientsikkerhetsarbeid i hele sykehjemmet. Prisen for spesialisthelsetjenesten gikk i år til to menn som har vist stor innsats innen pasientsikkerhet i psykiatrien. Martin Veland er klinikksjef ved Lovisenberg diakonale sykehus, og har klart å redusere bruken av tvangsmidler med over 80 % og klart å holde resultatet over tid. Jo Erling Volle er seksjonsleder ved akutt behandlingsteam på DPS Sunnmøre, og har bla. klart å halvere antall akuttinnleggelser v/ psyk.avd., og dermed spart mange pasienter for belastninger som en slik innleggelse medfører.

 

DAG 2 Utvalgte presentasjoner

Jan Fredrik Andresen, direktør i Statens Helsetilsyn, informerer om på hvilke områder tilsynsrapporter avdekker svikt i eldreomsorgen i kommunene:

– forebygging og behandling av underernæring

– legemiddelhåndtering- og behandling

– bruk av tvang i strid med regelverket
Status på området Velferdsteknologi; VFT er i økende grad tatt i bruk i kommunene de siste tre årene. Over 200 prosjekter pågår, dobling av aktiviteten, litt over 50 % av kommunene i Norge har VFT- prosjekter. Men tempoet må opp. Nå er det nok utprøving og implementering som gjelder, sier leder for Velferdsteknologiprogrammet, Jan Helge Andersen.

 

stephani

Stephanie Helland (tidligere enhetsleder ved Rokilde Sykehjem, Kristiansund kommune) presenterte arbeidet som hun ledet ved Rokilde sykehjem, og hvor beboere, pårørende og ansatte designet Aktiv omsorg. Brukeropplevelser som ensomhet og liten grad av aktiviteter/ meningsfulle gjøremål i hverdagen kom tydelig frem da pasientene ble spurt. Med bakgrunn i dette så ledelsen ved sykehjemmet et stort behov for frivillig innsats for å gjøre hverdagen mer meningsfull for pasientene og for å avlaste byrden som pårørende og ansatte opplevde. Det ble ansatt en Frivilligkoordinator på sykehjemmet, som koordinerte besøk av frivillige som fikk rollen som Trivselsvenner ved sykehjemmet. Et eksempel på hvor verdifull innsikt man kan få ved å kartlegge og forstå brukerens eksisterende og ikke-erkjente behov. Og hvorav denne kunnskapen kan brukes som grunnlag for utvikling av tjenestetilbudet.

 

siv, erna og bent

Siv Jensen, Erna Solberg og Bent Høye var alle på podiet og snakket om Kvalitetsreformen. Siv Jensen sier som Statsminister Erna Solberg at det er mye god eldreomsorg i Norge, men at forskjellene er for store. Et av målene med denne reformen er å redusere denne uønskede variasjonen i tjenestetilbudet. Siv er også opptatt av at man i eldreomsorgen må fokusere ikke bare på å legge år til livene- men også å legge liv til årene. Erna fokuserer i sin tale bla. på betydningen av kompetanse og hvor viktig det er at helsepersonell og ledere Lærer hele livet. 

Bent Høye avslutter det hele med å gjenta målsettingen med kvalitetsreformen:

  • Bidra til flere gode leveår for pasientene og bidra til egen mestring
  • Bidra til at pårørende slipper å slite seg ut
  • Bidra til et godt fagmiljø for ansatte, og hvor de får brukt sin kompetanse

Høye sier også noe om hva vil skje videre. Regjeringen vil dra ut i kommunene for å finne de riktige grepene. I løpet av våren og høsten blir det arrangert dialogmøter ulike steder i landet, og hvor de søker innspill på hva som er de beste løsningene.

regionale dialogmøte

Er du interessert i å vite mer om reformen Leve hele Livet?

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-reform-skal-gi-eldre-bedre-tjenester/id2541470/

 

 

 

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s