Riktig legemiddelbruk i sykehjem

Onsdag 12. juni møttes sykepleiere og leger fra flere sykehjem i 15 av fylkets kommuner på Rica Hotell i Kristiansund, for å jobbe videre med innsatsområdet «Riktig legemiddelbruk i sykehjem» fra Den Nasjonale Pasientsikkerhetskampanjen «I Trygge Hender».

Trygge hender

Av de 24 arbeidsteamene som deltar i kampanjen, var 22 til stede på samlingen – og bidro til en dag full av erfaringsdeling og inspirasjon. Teamene jobbet i grupper satt sammen på tvers av kommuner og faggrupper, og diskuterte ulike tema som berører kampanjen. Her ble det delt både utfordringer og suksesshistorier.

Elisabeth Daljord Halsbog, Astrid Gjul Gjerde og Liv Kristin Fævelen Venaas fra Aure kommun holdt et flott innlegg om sine erfaringer med å jobbe med sikker legemiddelbruk i sykehjem

Elisabeth Daljord Halsbog, Astrid Gjul Gjerde og Liv Kristin Fævelen Venaas fra Aure kommun holdt et flott innlegg om sine erfaringer med å jobbe med sikker legemiddelbruk i sykehjem

Aure kommune ble valgt ut til å presentere sine erfaringer i plenum, på bakgrunn av at de har vist stort engasjement og tidlig satte ord på læringsutbyttet og nytteverdien av kampanjen. I sin midtveisrapport skriver Aure at «forbedringsarbeidet gir økt arbeidsinnsats, og er lærerikt i forhold til virkning/ bivirkninger og at det finnes alternativ til medikamentbruk som for eksempel miljøtiltak»

Flere av teamene hadde laget postere for å vise frem det de har jobbet med, her et eksempel fra Sanitetshjemmet sykehjem i Ålesund

Vidar Hagerup er kvalitetssjef i Helseforetaket, og snakket om at vi må holde pasienten i sentrum. Dette innebærer at vi må finne måter å kommunisere mellom de ulike omsorgsnivåene som fungerer bedre enn de gjør i dag. Legemiddelgjennomgang og samstemming av legemiddellister er tiltak som kan avdekke og forhindre de feil som ofte oppstår i overgangen mellom omsorgsnivåene. Hagerup presenterte også studier som viser at legemiddelgjennomganger har effekt og gir bedre pasientsikkerhet.

Vidar Hagerup (til høyre) i samtale med Bjørnar Hovlid fra Herøy

Vidar Hagerup (til høyre) i samtale med Bjørnar Hovlid fra Herøy

I tiltakspakken fra pasiensikkerhetskampanjen anbefales det at farmasøyt deltar i det tverrfaglige teamet som gjør legemiddelgjennomganger. Sykehjemmene har stort sett begrenset tilgang til å bruke farmasøyt, men kan leie inn slike tjenester ved kompliserte legemiddelgjennomganger. Merete Sjåvik fra Apotek 1 Løven i Kristiansund har deltatt på flere legemiddelgjennomganger på Rokilde sykehjem, i forbindelse med fjorårets nasjonale læringsnettverk i «Riktig legemiddelgjennomgang». Hun presenterte sine erfaringer med å delta i tverrfaglig team – og forklarte hva farmasøyten kan bidra med i en legemiddelgjennomgang.

Merete Sjåvik får "en pille for alt som er ille" som takk for sitt innlegg

Merete Sjåvik får «en pille for alt som er ille» som takk for sitt innlegg

NRK, ved journalist Anne Mari Flatset, var tilstede under samlingen – og her kan du høre innslagene som ble sendt på radio:

Inger Lise Lervik snakker om god deltakelse i kampanjen

Inger Takle fra Kristiansund og Liv Kristin Fævelen Venaas fra Aure forteller om pasienter som har fått en bedre hverdag etter legemiddelgjennomgang.

Vidar Hagerup om feil i legemiddellister

Det ble også publisert en nettartikkel fra samlingen, den kan du lese HER.

IMG_1030 redigert

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s