USHT deltok på «Pilot-treff» på Smøla 29.juni. Kristiansund kommune og Smøla kommune er pilotkommuner for Helsedirektoratets satsinger på henholdsvis Trygghetsstandarder i sykehjem og Pasient- og brukersikker kommune.
Trygghetsstandarden er et felles rammeverktøy for sykehjem og kommuner hvor målet er å redusere uønsket variasjon i opplevd kvalitet for pasienter og pårørende. Innholdet i verktøyet som er under pilotering tom medio 2018 er ledelse, struktur og prosess, kunnskapsbasert praksis (med fokus på ernæring, aktiv og meningsfylt hverdag, omsorg ved livets slutt), innovasjon pasientresultater.
Det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24-7 har som mål å utvikle konseptet «pasient- og brukersikker kommune», som skal sikre systematisk og vedvarende arbeid med pasient- og brukersikkerhet på alle nivå i kommunal helse- og omsorgstjeneste, fra kommuneledelsen til de som jobber tett på pasienter og brukere hver dag. Sentrale faktorene for å lykkes med å skape varige strukturer for forbedring i en organisasjon er ledelsesforankring, åpenhetskultur, brukermedvirkning, organisatoriske strukturer, forbedringskompetanse og engasjement hos de ansatte. I pilotprosjektet jobbes det derfor på en helthetlig måte for å ivareta alle disse dimensjonene.
Et team fra Bergan sykehjem i Kristiansund (avdelingssykepleier Britt Helen Vikhals, avdelingssykepleier Heidi Mæle Lesund og fagansvarlig for sykehjem Bill Tomelthy) besøkte forbedringsteam ved Smøla Sykehjem (enhetsleder Inger Lise Lervik, avdelingsleder Synnøve J. Gulla og fagsykepleier Iselin). Under besøket var det en ivrig dialog og erfaringsdeling omkring forbedringsarbeidet som foregår i de to kommunene- og begge teamene fikk praktiske tips og råd fra hverandre om hva kan bidra til å lykkes med forbedringsarbeid i praksis. Svært verdifullt å reflektere sammen over dette, og alle ser behov for slike erfaringsutvesklinger satt i system. USHT vil bidra til å opprette en slik møtearena.
Teamet fra Kristiansund fikk videre omvisning på de tre avdelingene på Smøla sykehjem, og ble orientert om hvordan de ulike avdelingene jobber med å visualisere risiko og resultat av pågående forbedringsarbeid gjennom måletavler. Tavlemøte som metode er de senere årene utprøvd av flere helseforetak og kommuner som arbeider med pasientsikkerhetsprogrammets tiltakspakker, og viser seg å være et nyttig verktøy for å arbeide mer systematisk med å følge opp innsatsområder/ skape en arena for forbedring i en travel, klinisk hverdag. Erfaringene fra Smøla er gode og viser tydelig hvor viktig det er med lokale tilpasninger etter den enkelte avdelings behov.
Teamet fra Bergan delte bla. sine erfaringer om hvordan de har lykkes med innføring av VIPS- modellen, og hvorfor dette har vært en god modell for å implementere og opprettholde personsentrert omsorg i sykehjemsavdelingene på Bergan. Ukentlige fagmøter hvor en analyserer en konkret pasient- pleier situasjon er et sentralt tiltak i VIPS-modellen hvor pasientperspektivet er sentralt i planlegging og omsorg av dagen.
Mye godt arbeid foregår altså i kommune- og USHT ønsker å bidra med å legge til rette for samarbeid og kunnskaps- og erfaringsdeling mellom alle kommunene i fylket til å dele erfaringer om hva lykkes vi med og ikke. Vi må spille hverandre gode!