Brit Krøvel, Helen Berg, Sven Inge Molnes og Bjarne Pareliussen fra USHT, Institutt for helsevitenskap ved NTNU og ALV- Møre og Romsdal, møtte Girts Strazdins og Ibrahim Hameed fra Institutt for realfag og IKT ved NTNU og den sosiale roboten Inge for å diskutere muligheter for å teste bruksområder for sosiale roboter innen helse- og omsorgstjenestene.
Skeptisk
Vi fra «helse-siden» møtte ganske så skeptiske med mange spørsmål og etikk varsellampene på. Det tok ikke veldig lang tid før denne skepsisen måtte vike for entusiasme og iver, Inge eller en av brødrene eller søstrene til Inge kommer til å flytte inn i ethvert hjem innen kort tid! Her er det flere muligheter enn begrensninger i tillegg til at man rett og slett blir sjarmert i senk av denne roboten
Fakta
Roboten Inge er det man kaller en sosial og intelligent robot. Det betyr at den kan lære seg ulike mennesker sine måter å være på og på den måten kan gi varsel dersom noe uvanlig skjer. Den kan også hjelpe til med ting, for eksempel å ringe opp noen, ta telefonen, svare på spørsmål, styre omgivelser som dører, vinduer, varme, tv på og av, musikk, pc osv. på kommando. Den kan også brukes som «Skype», der øynene til roboten er video. Roboten er ikke ferdig utviklet enda, der er mye som må forbedres, men den er klar til å begynne å bli testet i den virkelige verden.
Nå ønsker USHT å bruke sine nettverk for å komme i kontakt med kommuner som synes dette kan være spennende. I første omgang tenker man at den kan flytte inn til en person som er nysgjerrig på ny teknologi og som også har noen pårørende som synes dette er spennede. Den skal ikke testes ut på mennesker med reelle behov for hjelp i denne omgang. Når vi har funnet en kommune og en slik frivillig person vil vi søke midler sammen med NTNU og finne ut hvilke muligheter og begrensninger roboten har per i dag.
Her er leder for USHT, Brit Krøvel i samtale med Inge
I dag
Roboten holder til på Institutt for realfag og IKT ved NTNU i Ålesund, og det er Ibrahim Hameed som jobber med den, sammen med studentene der. Ibrahim er PhD, Associate Professor med interesse for kunstig intelligens, og sammen med Førsteamanuensis Girts Strazdins som har interesse inn mot visualisering og simulering, og skal være biveileder for Helen Berg som skal ta en PhD med fokus på Viruell virkelighet og læring innen medisin og helse, ønsker man nå å se på mulighetene og få rerfaring sammen med kommunene gjennom USHT og ALV og i samarbeid med Institutt for helsevitenskap.