Fylkesmannen i Møre og Romsdal sin Demenskonferanse .
Da er vi i gang! Ungdomsbedriften Showup Startet dagen. Dyktige Sofie Laxaa, Emilie Ryste og Sophia Nordstrand rørte alle med en fantastisk opptreden.
Vinner av Molde kommunes frivilligpris 2016 og leder av Råkhaugen dagsenter for personer med demens i Molde kommune
Marit Angen leste et nydelig dikt skrevet av en dame som deltar i aktivitetstilbudet. Diktet er skrevet i anledning kvinnedagen og er skrevet i et kvinnehistorisk perspektiv. Helsedirektoratet fortsatte med informasjon om de nye retningslinjene for demens. Ny app er utviklet. Med navn Magicapp.
Hilde Heimli og Jørgen Wagle. Retningslinjene er allerede tilgjengelige på https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonal-faglig-retningslinje-om-utredning-av-demenssykdom-og-oppfolging-av-personer-med-demens-og-deres-parorende.
Eli Mette Finnøy presenterte status for demensomsorgen i Møre og Romsdal. Vi er kry over å være blant de beste i landet når det gjelder deltakelse i demensomsorgens ABC
Marit Vestad hos fylkesmannen fortalte om resultat etter tilsyn. Lær av naboen ( nabokommunen)sier hun, se resultat etter tilsyn på http://www.helsetilsynet.no og bruk e- læringsprogrammer om pasient og brukerrettighetsloven kap 4 og 4A på http://www.helsedirektoratet.no.
Så etter pause:
Rita Jacobsen leverer alltid!!!! Tusen takk for et forrykende engasjerende innlegg. Kompetanse e også å ha et talent. Det handler om kjemi. Kjemi mellom mennesker. Denne kompetansen er uavhengig av utdanningsnivå. Det må være lov å bli valgt av pasienten. Tilliten sitter i kroppen,den et ikke intellektuell.
Kompetanse vil si å » danse tango». Du skal synse å vare og ta intuisjonen på alvor. Det e vi og våre valg som gjør forsljellen. Og vi må snakke om de vanskelige » tingene». Vi må forby stille rapport i demensomsorgen, sier Rita.
VIPS modellen er blitt populær for å fremme personsentrert omsorg. To dyktige damer, Valborg Misund og Camilla L. Johansen fra Råkhaugen omsorgssenter i Molde kommune presenterer arbeidet med bruk av modellen.
Ved siden av modellen ViPS så var verdigrunnlaget viktig.
Molde kommune fortsatte med Molde Voksenopplæring ved Anita Halke Dalsksu, med tema : kognitive hjelpemidler. MEMOplanner ble presentert. Dette er et hjelpemiddel for å bidra til å skape struktur i hverdagen.
Rosina i pølsa kom til slutt . Dagfinn Havnen fortalte om hvor viktig det er med meningsfylt arbeid også om en har en demensdiagnose. Har deltar i Prosjektet på museumsområdet i Gavlen i Ålesund kommune og jobber ved hjelpemiddelageret. Han presenterte temaet med koke ord og med en snert og humor. Som avslutning på en flott dag fikk vi høre fra erfaringer fra aktivitetsvennsatsingen i Ålesund og Haram kommune. Flotte representanter fortalte hvilke verdier de opplever ved å være aktivitetsvenn. Aktivitetsvenn er en satsing i samarbeid med nasjonalforeningen for folkehelse.
Dag 2. Starter med Anne Mari Mork Rokstad
Et av mange viktige og avgjørende moment er å virkelig bli kjent med den enkeltes preferanser. Hva gir håp, meining, mestring og mening for den enkelte. Også rammebetingelsene er avgjørende. Slik som tilrettelegging av rom og personkontakt.Respekt, være ekte, øke raushet. Lirking og luring skal byttes med innsikt og klok tilnærming. Følelsen av at noe ikke stemmer vil sitte i kroppen til personer med en kognitiv svikt selv om de glemmer akkurat løgnen. Humoristisk sier hun at om vi først skal lyge, så må vi lyge likt. Vi behøver ikke å si alt som er sant, men alt som sies skal være sant.
pårørenderollen må tas veldig på alvor. Det er helt avgjørende. Lytt til omsorgsorganisatoren både til den følelsesmessige og praktiske siden .
Det å ha selvbestemmelse og kompetanse er en forutsetning for indre motivasjon. Bekreftelse av pårørendes kompetanse og at pårørendes stemne inn i valg blir hørt er avgjørende. Relasjon til personalet og at pårørende opplever å bli sett vil kunne avgjøre om pårørende har mulighet til å » stå i det». Det er viktig med varierte tilbud og en kombinasjon av tilbud som går parallelt både i forhold til personen med en demensdiagnose og pårørende.
Siv Katrin Ulla har innlegg om demensvennlig samfunn. Målsettingen er å skape en folkebevegelse om å skape et rausere samfunn på tvers av næringsliv, offentlig , akademia i et innbyggerperspektiv.
Marit Hoemsnes Angen, Molde kommune. Snakker om «Møteplass for mestring»
Dette er et viktig arbeid, der utrygghet i starten av samlinger utvikler seg til å føle mestring og stor glede ved kursslutt.
Dato og sted for samlinger legges ut på Www.aldringoghelse.no
Amrei Jacobs, Teamleder i Ålesund kommune. Forteller om aktiviteter knyttet til aktiviteter i Borgundgavla, der Ålesund kommune samarbeidet med Sunnmøre Museum.