Kristiansund: Klinisk farmasøyt i forbedringsteam i hjemmebasert omsorg

Forbedringsteam med klinisk farmasøyt  i hjemmebasert omsorg
Våren 2016 ble det gjennomført en test av veileder for riktig legemiddelbruk i hjemmet, et av innsatsområdene i Pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender».  Prosjektet ble initiert av Utviklingssenteret i samarbeid med hjemmebaserte tjenester og Høgskolen i Molde.
 Testgruppen var 15 utvalgte risikopasienter. Med risiko menes pasienter som tar mange medisiner , og eller medisiner som må hyppig kontrolleres.  I løpet av testperioden ble det avdekket et stort behov for forebygging, tiltak og oppfølging- et arbeid som må gjøres i tett samarbeid med fastlegene.
For å arbeide mer systematisk og målrettet, og  for at de som har størst behov blir prioritert først etter en risikovurdering, foreslo prosjektgruppen å etablere et forbedringsteam.
Fylkesmannen bevilget et innovasjonstilskudd til dette arbeidet, og planleggingsarbeidet pågår nå.
Forbedringsteamet er sammensatt av sykepleiere med bred klinisk kompetanse og med spesialkompetanse i blant annet legemiddelhåndtering – og pasientsikkerhet. I tillegg skal  klinisk farmasøyt være en sentral medlem i forbedringsteamet.
Kristiansund kommune er i dialog med sykehusapoteket for å gjennomføre dette forsknings- og utviklingsarbeidet som starter med det praktiske arbeidet på nyåret.
Viktig arbeid for forbedringsteamet er å identifisere personer med risiko for helseskade, som feilmedisinering, fall, ernæringssvikt med mere.
Forbedrinsgsteamet skal bidra til at riktige tiltak blir iverksatt og fulgt opp.
flytskjema
Fra venstre Hildegunn Flaten Frøseth, boleder ved Roligheten omsorgsbolig. Hildegunn er med i demensteamet i Kristiansund hvor de nettopp har startet med tavlemøter som verktøy i demensutredningen.
Elfrid Måløy er fagansvarlig for videreutdanningen «Trygg legemiddelhåndtering» ved Høgskolen i Molde, avdeling Kristiansund, og har deltatt i prosjektet «Trygg legemiddelbruk i hjemmetjenestene i Kristiansund». Marie Faksvåg er fagsykepleier i hjemmetjenestene i Kristiansund, har videreutdanning i Trygg legemiddelhåndtering- og er journalansvarlig. Hun har i samarbeid med Hildegunn utarbeidet flere av fagprosedyrene på legemiddelhåndtering i hjemmetjenestene. Bente Rånes har gjennomført mye av det praktiske arbeidet med testing av tiltakspakke for riktig legemiddelbruk i hjemmet, og har gjort samtlige hjemmebesøk og deltatt på alle strukturerte tverrfaglige legemiddelgjennomgangene.
Marie Faksvåg og Bente Rånes skal inn i forbedringsteamet sammen med klinisk farmasøyt. Hildegunn Flaten Frøseth og Elfrid Måløy og fagansvarlig ved Utviklingssenteret skal bidra som referanse- og ressurspersoner underveis sammen med administrativ og faglig ledelse.
Reklame
Dette innlegget ble publisert i pasientsikkerhet og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s