Nytt fra Helsedirektoratet

Helsedirektoratet

Framtidig organisering av Utviklingssentrene

Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) har nettopp mottatt nyhetsbrev fra Helsedirektoratet. Framtidig organisering av USHT er nå hos Helse- og omsorgsdepartementet for politisk behandling. Avklaring er forventet før sommeren.

Demensplan 2020

Flere tiltak fra Demensplan 2015 videreføres i Demensplan 2020, så som dagaktivitetstilskudd, tilskudd til pårørendeskoler og samtalegrupper og Demensomsorgens ABC. Demensomsorgens ABC vil nå bli revidert, med større vekt på personsentrert omsorg, tvungen helsehjelp og lindrende behandling. Helsedirektoratet jobber for øvrig nå med å planlegge og rigge arbeidet med nye tiltak og satsingsområder i Demensplan 2020.

Kompetansetjenesten for Aldring og Helse planlegger en samling 1. og 2.11.2016 der tema er Demensomsorgens ABC, Eldreomsorgens ABC og sannsynligvis Mitt Livs ABC. Følg med på deres nettsider for nærmere informasjon.

Nasjonalt velferdsteknologiprogram

Helsedirektoratet anbefaler at kommunene aller først går fra analog til digital trygghetsalarm og at de tar i bruk varslings- og lokaliseringsteknologi(GPS), elektronisk medisineringsstøtte(elektronisk medisindispenser) og elektroniske dørlåser(e-lås). Anbefalingene bygger på gode resultater fra 34 utviklingskommuner i Gevinstrealiseringsrapporten fra velferdsteknologiprogrammet som ble publisert i februar. En rapport fra Oslo kommune publisert i april, Velferdsteknologi gir bedre hverdagshelse, viser at velferdsteknologi og avstandsoppfølging gir fornøyde brukere, færre hjemmebesøk og sykehusinnleggelser. Det kommer en ny gevinstrapport i slutten av 2016

Pårørendeveileder på høring

Helsedirektoratet arbeider med å utvikle en veileder om pårørendeinvolvering og støtte i helse- og omsorgstjenesten. Veilederen skal være diagnoseuavhengig og inkludere barn som pårørende. Målgruppen er helse- og omsorgspersonell i kommunen og i spesialisthelsetjenesten. Planen er at veilederen sendes på ekstern høring før sommeren.

Analyse av utviklingstrekk i helse og omsorgstjenesten

Helsedirektoratet har utarbeidet en analyserapport over utviklingstrekk innen sykehjem/heldøgnsomsorgsplasser og hjemmetjenestene på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. (Analyse av utviklingstrekk i omsorgssektoren.
Utviklingstrekk og endringer som skjer i sektoren IS-2469) Det er første gang det er laget en slik rapport som heretter vil bli publisert årlig som en del av  Helsedirektoratet sin følge med funksjon. Rapporten blir offentlig medio mai på Helsedirektoratet sine nettsider.

Forskningsoppsummering
Helsedirektoratet lager også en årlig forskningsoppsummering. Dette er en samling av artikler og rapporter fra omsorgsfeltet. Oversikten er ikke uttømmende, men gir en pekepinn på hvilken kunnskap Helsedirektoratet legger til grunn for sine vurderinger av utviklingen innenfor omsorgsfeltet. Oversikten er delt i kapitler etter tema. Forskningsrapportene presenteres som sammendrag der dette har vært mulig. Alle dokumentene er lett søkbare på nettet ved å skrive inn tittel og forfatter

 

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og nyttig informasjon og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s