Trygg legemiddelbruk i hjemmetjenestene i Kristiansund

Mandag 9. mai presenterte prosjektgruppen for «Riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten» funn og erfaringer fra prosjektet.

Prosjektet er et samarbeid mellom Utviklingssenter for sykehjem i Møre og Romsdal, Kristiansund kommune ved hjemmetjenestene og Høgskolen i Molde.

P1090809.jpg

Fra venstre: Hildegunn Flaten Frøseth, boleder ved Roligheten omsorgsboliger.Marie Faksvåg, fagsykepleier i hjemmetjenesten, Elfrid Måløy, Høgskolen i Molde, avdeling for sykepleiefag og Bente Raanes, sykepleier ved hjemmetjenesten.

Gro Sundet, enhetsleder ved hjemmetjenestene i Kristiansund har lagt til rette for gjennomføring ved å fristille ressurspersoner i prosjektperioden. Fylkesmannen i Møre og Romsdal har støttet prosjektet økonomisk.

Apotek 1 ved farmasøyt Merete Sjåvik har foretatt en farmakologisk gjennomgang av alle legemiddellistene.

 Prosjektet riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten startet høsten 2015 med en grundig og omfattende forundersøkelse av legemiddelbruk hos hjemmeboende i Kristiansund kommune. Kommunen har om lag 600 hjemmeboende som mottar hjelp fra hjemmetjenesten, hele 350 får hjelp til å administrere medisinene sine.

Denne forundersøkelsen avdekket at ca 80 % av disse personene tar 5 eller flere medisiner. Halvparten av disse igjen bruker mer enn 10 medisiner.

Pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender» har Riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten som et av de valgte innsatsområdene.  Viktige virkemidler er Legemiddelgjennomgang (LMG) og  samstemming av legemidler.

  • Legemiddelgjennomgang er en systematisk vurdering av pasientens legemiddelbruk for å sikre god behandling og forebygge pasientskader.

 

  • Legemiddelsamstemming går ut på at man i samarbeid med pasienten lager en nøyaktig og fullstendig liste over alle legemidlene pasienten faktisk bruker. Denne listen kalles «Legemidler i bruk» og må følge pasienten i hele behandlingskjeden for å oppnå sikker legemiddelbruk. Manglende samstemming av legemiddellister er kjent som et betydelig pasientsikkerhetsproblem både nasjonalt og internasjonalt.

Legemiddelgjennomgang skjer hos fastlegen og gjerne i samarbeid med andre faggrupper når det er naturlig.

Prosjektgruppen har testet ut veiledere og retningslinjer for Riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten, herunder samstemming av legemidler og legemiddelgjennomgang. Testperioden startet på nyåret. Målet var å teste ut anbefalte tiltak på 15 hjemmeboende som tar mange ulike medisiner daglig. Farmasøyt ved apotek 1 har vært samarbeidsaktør i prosjektet, og har undersøkt legemiddellistene til hver av de 15 utvalgte pasientene, og har ved sine gjennomganger avdekket fare for feilbruk eller uheldige virkninger.

Arbeidet har vært både tidkrevende og omfattende, men har gitt mye ny innsikt og ikke minst noen overraskende resultater.  Alle pasientene har fått hjemmebesøk og har blitt grundig kartlagt av sykepleier som har benyttet sjekklister og veiledere som er utarbeidet for dette formålet. Involvering av pasienten er svært viktig for å få god å helhetlig innsikt.

Selve legemiddelgjennomgangene har ført til:

  • Endringer i legemiddellistene til alle som var med i testgruppen
  • Gjennomsnittlig endringer er på hele 43 %
  • Det har blitt avdekket unødig medisinbruk, men samtidig også behov for flere medisiner. Det betyr at det totale antall medisiner nærmest er uendret.

Det arbeides nå med å avklare områder for videreføring og kvalitetsforbedring.

 

 

Dette innlegget ble publisert i pasientsikkerhet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s