Demens og utviklingshemming

Fra Aldring og helse:  Flere personer med utviklingshemning når en høyere alder enn før og mange opplever at aldringsprosessen starter tidlig. Spesielt har personer med Downs syndrom en overhyppighet av demens av Alzheimer type. Temaet med kombinasjonen utviklingshemning, aldring og demens har hatt liten oppmerksomhet. Mange pårørende har savnet informasjons- og støttetiltak så de bedre kan takle denne fasen av livet.

Et toårig prosjekt, STERK (støtte, erfaring og kunnskap), har hatt som mål å prøve ut kursmodeller for denne pårørendegruppen. Gjennom undervisning og erfaringsutveksling har deltakere på til sammen åtte kurs rundt om i landet fått kunnskap og støtte til å mestre de praktiske og følelsesmessige sidene ved sin situasjon. Evalueringen viste at det er et stort behov for informasjon og støtte, og at kursene hadde vært til stor nytte.

Det er et mål at slike kurs blir tilgjengelig for pårørende i hele landet. Midler til kurs og samtalegrupper kan søkes gjennom tilskuddsordningen Pårørendeskoler og samtalegrupper i demensomsorgen i Demensplan 2020. Erfaringer fra STERK-prosjektet formidles gjennom prosjektrapport og en egen veileder i etablering og drift av slike kurs.

Mer informasjon om tilskuddsordningen, veileder og materiell for etablering av kurs og erfaringer fra prosjektet kan hentes fra hjemmesiden til Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse,  www.aldringoghelse.no, ved å klikke på Utviklingshemning –Temasider og Pårørende.

Vi bidrar gjerne med å formidle ytterligere informasjon, gi veiledning ved oppstart  og underveis i kurs, drøfte faglige innspill og ellers annet som kan være aktuelt hvis det er behov.

 

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og nyttig informasjon og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s