I trygge hender i hjemmetjenestene i Kristiansund

Utviklingssenteret samarbeider med hjemmetjenestene i Kristiansund kommune for å bedre pasientssikkerhet og kvalitet i forbindelse med legemiddelbruk. En viktig medvirkende faktor for at dette arbeidet er startet, er Høgskolen i Molde sin videreutdanning i «Trygg legemiddelhåndtering».

Flere sykepleiere i Kristiansund kommune har gjennomført studiet, og to av disse er Hildegunn Flaten Frøseth og Marie Faksvåg. Gjennom studiet avdekket de flere forbedringsområder, og gjorde dessuten svært gode erfaringer ved å involvere pasientene i prosessen med å bedre legemiddelbruken.

Forbedringsteamet Kvalitetsforbedringsteamet- fra venstre: Elfrid Måløy, Høgskolen i Molde og fagansvarlig for studiet «Trygg legemiddelhåndtering», Hildegunn Flaten Frøseth, spesialsykepleier med videreutdanning i Trygg legemiddelhåndtering, Marie Fagsvåg, fagsykepleier og videreutdanning i Trygg legemiddelhåndtering, Bente Rånes, klinisk sykepleier og den som utfører den praktiske prosessen med hjemmebesøk, involvering av farmasøyt og fastleger. Enhetsleder Gro Sundet har lagt til rette for at arbeidet kan utføres ved fristille sykepleiere til praktiske oppgaver og teamarbeid. Utviklingssenteret bistår økonomisk ved hjelp av tilskudd fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal. 

Hva er målet med arbeidet?

Teamet arbeider konkret med å implementere retningslinjer for legemiddelgjennomgang (LMG) i hjemmetjenestene i Kristiansund.  Helsedirektoratet har bestemt at LMG skal IPLOS-registreres fra i år.

Før oppstart av prosjektet ble det gjort et omfattende kartleggingsarbeid, såkalt baseline.  I Kristiansund kommune mottar ca halvparten av de 600 som har vedtak om bistand fra hjemmebaserte tjenester hjelp til medisinering. Av de 300 som får legemiddelrelatert bistand tar ca 80 % 5 eller flere medisiner. Halvparten av disse igjen tar 10 medisiner eller fler. Det å stå på mange ulike medisiner er i seg selv er risiko. Flere får også medisiner som må følges nøye opp med blodprøvekontroller, såkalte risikomedisiner. Omfanget av dette er også kartlagt. For å sikre trygg legemiddelbruk i hjemmet er følgende viktig :

  • Etterlevelse (Compliance): At pasienten og pårørende involveres. Det er ikke alltid at pasientene tar de medisinene som de står på, eller tar de slik som det er foreskrevet. Klinisk sykepleier foretar hjemmebesøk hos alle pasientene i prosjektet, og intervjuer de både om legemiddelbruk og om hva som er viktig for den enkelte.
  • Samstemming: At medisinlistene stemmer overens, noen ganger kan oversikten som er hjemme hos pasienten fravike fra den som legen har, eller den som hjemmesykepleien bruker.
  • Å avdekke legemiddelrelaterte problemer. Medisinene påvirker hverandre og kan både forsterke og svekke effekt, samt skape unødige bivirkninger. I dette prosjektet er det tilknyttet farmasøyter fra Apotek 1 som gjennomfører datakontroller på de medisinene pasienten faktisk bruker og avdekker evt interaksjoner, kontraindikasjoner og medisiner som ikke bør brukes over en viss alder. Disse funnene er med å skape grunnlaget for legemiddelgjennomgang ved fastlege.
  • Legemiddelgjennomgang (LMG) hos fastlege skjer ved at kliniks sykepleier tar med alle opplysninger fra møte med pasienten, samt fra de forundersøkelsene som er beskrevet i veilederen. I tillegg deltar farmasøyt som har med opplysninger om evt legemiddelrelaterte problemer. Legen tar stilling til om pasienten må kalles inn til videre undersøkelser etter gjennomgang, og sykepleier følger opp. Hjemmebesøk

Klinisk sykepleier bente Rånes foretar hjemmebesøk hos pasient i forbindelse med legemiddelgjennomgang. Hvert hjemmebesøk tar ca en time. 

I prosjektperioden måles antall medisinendringer hos hver pasient etter legemiddelgjennomgang, og hver endring ses på som en forbedringsmarkør for bedre og riktigere medisinbruk. Tallene vil bli offentliggjort i løpet av juni, men vi kan allerede nå røpe at det er betydelige endringer.

Arbeidet er knyttet opp til Scottish Patient Safety Programme Fellowship 2015-2016.  ved at Utviklingssenteret deltar med dette prosjektet. 3 fra Norge deltar i denne espertutdanningen, hvorav en fra kommunehelsetjenesten (Kristiansund kommune). Alle 3 som deltar i dette programmet skal i tillegg bli enda bedre rustet til å veilede team ved å gjennomføre Institute for healthcare improvements coachingprogram for veiledere pasientsikkerhet, oppstart april 2016.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og nyttig informasjon og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til I trygge hender i hjemmetjenestene i Kristiansund

  1. Eivind Bjørnstad sier:

    Klapper hardt for godt arbeid!!! Håper dere raskt får gode resultater og sprer disse nasjonalt! Gleder meg til å høre nærmere om både fagutviklingen, deltagelsen på Fellowship – og coachingprogrammet hos IHI!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s