Demenskonferansen i Møre og Romsdal 2016; «Sjå kven eg er»

Fylkesmannen i Møre og Romsdal sin årlige Demenskonferanse går av stabelen på Hotell Scandic Parken i  Ålesund 2. og 3. mars. Seniorrådgiver Greta Hanset, Fylkesmannen i Møre og Romsdal har oppfølgingsansvar  for Omsorgsplan 2020, og herunder Demrensplan 2020.

Greta Hanset (til venstre) og Marit Hoemsnes Angen ved Råkhaugen sin stand på Torget.

Demenskonferansen er en viktig del av dette arbeidet og skal bidra til å spre kunnskap om sentrale føringer, status i eget fylke, og ikke minst inspirasjon, kunnskap og nettverksbygging.  Innlegget vil bli oppdatert i løpet av konferansen.

 Rykende ferske stortingsmeldinger og planer er lagt ut på konferansetorget.

Onsdag 2.mars – Dag 1

 

Maria Holand Tøsse (til venstre) startet dagen med å få med hele forsamlingen i et forrykende musikalsk innslag. Her sammen med Marit Hovde Syltebø, ass direktør Fylkesmannen i Møre og Romsdal som holdt  åpningsforedraget.

Marit Syltebø framhevet kunnskap som nøkkelen til nettopp å «se kven eg er».

Mange har etterhvert fått tilegnet seg både god  basiskunnskap og spesialkunnskap i fylket, men organiseringen av kompetansen. Bare 14 av 36 kommuner har per i dag etablert demensteam.

Ulovlig bruk av tvang er dessuten et omfattende problem, og det ble funnet avvik på alle relevante tilsyn i 2015.

Marit oppfordrer fagfolk i hele fylket til å engasjere seg i kommunereformen, at pasientene blir ivaretatt i prosessene.

 Ingunn Johannessen Rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet og redaktør for Demensplan 2020 gikk i sitt foredrag inn på arbeidet med planen, og ikke minst målene.

Planen bygger på Demensplan 2015 og på ny kunnskap, men selve grunnstenen i plana er de 7 regionale dialogmøtene som ble holdt i prosessen.


Mona Michelet er ansvarlig for området «Utredning og oppfølging» ved Aldring og helse- Nasjonal kompetansetjeneste. Hun  gjennomgikk de viktigste utredningsverktøy og anbefalinger som foreligger, og viktige hensyn å ta for og lykkes. Aldring og helse sine nettsider.

 Bildecollage fra Torget. Øverst fra venstre: NTNU Ålesund, Høgskolen i Volda og Ålesund kommune. Nederst: Molde kommune og damene i røde vester: Nasjonalforeningen for folkehelse/ Demensforeningen.

Greta Hanset om avlasting; viktig å utvikle ulike modeller. Krav om tiltak ved særlig krevende situasjoner. Fra 2020 vil det bli lovpålagt for kommunene å tilby et aktivitetstilbud til hjemmeboende med demenssykdom.

Ida Lindseth Skotheim, Ålesund kommune om et rikholdig og variert avlastnings- og aktivitetstilbud for personer med demenssykdom i egen kommune, som:


‘For å begripe må man gripes’ heter det. Sandra Rogne sin sterke historie «Når pappa får demens» beveget hele forsamlingen. Les hva Sandra har erfart og deler med oss  her Lenke til NRK sine nettsider

Over: Alv Orheim sammen med Rigmor Einang Alnes like før han gikk på podiet for å fortelle om livet med demensdiagnose. Han har  mottatt Demensprisen for Sogn og Fjordane for «innsats utenom det vanlige», men gir æren for sitt engasjement til sin kone Berit. Alv om livet med Demensdiagnose – NRK Sogn og Fjordane

 Over: Kari Ristesund (til venstre) og Siri Hov Eggen om Demensvennlig samfunn. Les mer om Demensvennlig samfunn på Nasjonalforeningen sine nettsider

Tiltakspakke demens ved Birgitte Nærdal, Aldring og helse- Nasjonal kompetansetjeneste. Les om tiltakspakken på Aldring og helse sine sider.

 Over: Birgitte Nærdal. Bilder er hentet fra Aldring og helse sine sider – se lenke over.


Sissel Roald, Sykkylven kommune, om erfaringer med Tiltakspakke demens.

Kommunen er  en av 7 oppstartkommuner i Norge. Hele 3 er i Møre og Romsdal- altså Sykkylven, Molde og Kristiansund.

Øvrige kommuner per i dag er: Tromsø, Stor-Elvdal, Stord og Skaun.

Dag 2- Torsdag 3.mars

Greta Hanset startet dagen med å vise at det er menneskerettighetene som ligger til grunn for det lovverket som overbygget og regulerer våre tjenester som:

  • Bruk av tvang
  • Krenkelser og nedverdigelser
  • Involvering og innflytelse

Personsentrert omsorg som verdigrunnlag ved Anne Marie Rokstad 
Vi er alle avhengig av andres anerkjennelse, respekt og tillit.

Vår verdi som menneske må bekreftes Kitwood, 1999

Rokstad gjør for tiden en studie i det å lever med demens og deres opplevelse av dagtilbud:

Det viktigste er personalet og maten. Personalet må ha kunnskap om demens, ha godt humør og være alminnelige. 

 Personsentrert omsorg bygger på grunnleggende psykologiske behov. Denne blomsten brukes som symbol på kunnskap om personsentrert omsorg ved et sykehjem i Korea. De som har gjennomført opplæring bærer blomsten som et symbol på- og påminnelse om verdigrunnlaget.

Over: Anne Marie Rokstad

Bedre liv i sjukeheim

 Over: Kathrine Selnes, Økernhjemmet, Oslo kommune.

Økernhjemmet omtales gjerne som Oslo sitt svar på «Demenslandsbyen» Hogeweyk utenfor Amsterdam. Les mer om aktiviteter og hverdagsliv på Økernhjemmet i reportasje på tidsskriftet «Sykepleien» sine nettsider.

Kolonialbutikk på Økernhjemmet

Over: Skjermdum fra Fagbladet sine nettsider med reportasje om kolonialbutikk ved Økernhjemmet, ogse det etter inspirasjon fra «Demenslandsbyen».

Skype i sykehjem

Les om prosjektet på UHT Møre og Romsdal sine sider

Skype i sykehjem Nrk

Skype i sykehjem Foto Brit Krøvel.pngKathrin Riise og Wenche Johansen begge ved Hatlane omsorgssenter, delte sine erfaringer om bruk av skype i sykehjem. Foto: Brit Krøvel

Kjærlig vekking

Kjærlig vekking - lenke til filmen

Lenke til filmen Kjærlig vekking

Råkhaugen dagsenter med «Kor kjekt»

 

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s