Ålesund er pilotkommune for KS

Av Brit Krøvel, UHT Møre og Romsdal.

Ålesund kommune er  pilotkommune for utprøving av KS sitt verktøy velferdsteknologiens ABC. Målet er å øke kompetansen i kommunen samt evaluere om denne opplæringspakken har god nok kvalitet før endelig lansering høsten 2016. 

Nasjonal opplæringspakke for velferdsteknologi

Verktøyet er en opplæringspakke kalt Velferdsteknologiens ABC. For å gi mennesker bedre mulighet til å mestre eget liv og helse, og bidra til at flere kan føle seg trygge i eget hjem foregår det en nasjonal satsing for å ta i bruk teknologi i dagens helse og omsorgstjenester. Denne satsingen krever at det bygges ny og grunnleggende kompetanse om utprøving og innføring av teknologi i kommunene. Ved siden av å gi grunnleggende kompetanse om velferdsteknologiske løsninger, gir opplæringspakken også innføring i hva som skal til for at teknologien skal oppleves som nyttig både for brukere, ansatte, kommune og samfunnet.

Helen_berg_webOver: Helen Berg, Høgskolen i Ålesund

Formål og samarbeidspartnere.

Målet for opplæringen er å gi  ansatte fra ulike virksomhetsområder i de kommunale helse- og omsorgstjenestene grunnleggende kompetanse i tjenesteinnovasjon og velferdsteknologi. Ansatte skal  delta i vurdering, utvikling, implementering (iverksetting) og oppfølging av nye helse- og omsorgstjenester i kommunene. Opplæringen blir gitt uavhengig av utdanningsbakgrunn. Opplæringspakken Velferdsteknologiens ABC er utviklet i regi av KS, SINTEF og Høgskolen i Telemark.

Ved siden av å øke kompetansen i Ålesund kommune som pilot er oppdraget også å evaluere om opplæringspakken har god nok kvalitet og komme med forslag til forbedringer  til KS før den endelige lanseringen høsten 2016. Piloteringen gjøres i samarbeid med Utviklingssenter for hjemmetjeneste i Møre og Romsdal, NTNU og Senter for Omsorgsforskning.

 Utprøvingen har til sammen 3 samlinger med første samling 13.01.2016 og den siste 13.04.2016.

Gruppearbeid_webOver: Gruppearbeid

 Program for utprøvingsperioden

Med utgangspunkt i opplæringspakken vil tema på samlingen være:  

  • Introduksjon til tjenesteinnovasjon
  • Lovverk og etikk
  • Fra brukerbehov til ny løsning
  • Utprøving og vurdering ved bruk
  • Overgang til drift.  

 

I tillegg vil deltakerne få i oppgave å arbeide med temaene enkeltvis og i grupper mellom samlingene. Deltakerne består av 25 personer fra ulike virksomhetsområder og tjenestenivå innen helse og omsorg. Evaluering av verktøyet vil gjøres fortløpende og med en sluttevaluering som  sendes KS som grunnlag for endringer og forbedringer på opplæringsverktøyet innen utgangen av april 2016.   

Alle kommuner vil kunne ta i bruk verktøyet  høsten 2016.  

Salen_bakfra_webOver: Salen sett bakfra

Inlegget er ved: Brit Steinnes Krøvel, Leder Utviklingssenter for hjemmetjenester i Møre og Romsdal- Ålesund kommune team Helse og Velferd- Tlf 70 16 28 10 Mobil 95 18 71 88  Brit.krovel@alesund.kommune.no

 

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og nyttig informasjon og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s