Kristiansund skal bli en demensvennlig by!

Innlegg ved Liv Inger Korsnes Nilsen, demenskoordinator i Kristiansund kommune. 

Kristiansund kommune ved ordfører Kjell Neergaard, har inngått en samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen om et mer demensvennlig samfunn. Kampanjen er rettet mot norske kommuner og er et av virkemidlene Nasjonalforeningen for folkehelsen lanserer med midler fra TV aksjonen i 2013.

Det er opprettet en arbeidsgruppe som har ansvaret for gjennomføring av kampanjen/prosjektet. Arbeidsgruppen representerer demensteamet, Kristiansund demensforening, pårørende og personer med demens.

Bilde Demensvennlig samfunn

Arbeidsgruppen samlet, og avtalen om at Kristiansund kommune skal bli et demensvennlig samfunn signeres.  Fra venstre: Ole Kristian Stokke, Liv Inger Korsnes Nilsen, Rolv Sverre Fostervoll, og Hildegunn Frøseth Flaten. Foran ordfører Kjell Neergaard. 

Kampanjen retter seg ikke til innholdet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men til alle som kan bidra til en bedre hverdag for personer med demens. Formålet er å skape mer bevissthet og kunnskap i samfunnet generelt, slik at mennesker med demens kan bli bedre inkludert og bli møtt med forståelse, respekt og støtte.

Kampanjen retter seg særlig mot grupper i befolkningen som kan bidra til at hjemmeboende personer med demens kan delta mer og enklere i samfunnslivet, og utføre vanlige hverdagsaktiviteter som:

  • Å handle, bruke offentlig transport, kommuniserer med offentlige myndigheter.
  • Delta i foreningsliv, være i fysisk aktivitet, bruke kulturaktiviteter som for eksempel bibliotek, kino og konserter.

Demensteamet i Kristiansund kommune ønsker å komme i kontakt med privat og offentlig servicenæring for å gi tilbud om opplæring til ansatte. Det vi tilbyr er en time undervisning og brosjyremateriell som Nasjonalforeningen for folkehelsen i samarbeid kommunen vil stå for. Dette handler om bevisstgjøring for å gjøre hverdagen enklere for personer med demens. Servicerådene som de ansatte får vil også være til fordel for alle kunder. Alle bedrifter som deltar får et klistermerke med kampanjelogo. Dette kan limes på kassa, i butikkvindu, eller bilvindu og viser at bedriften er med å bidrar til et mer demensvennlig samfunn.

Demensteamet i Kristiansund og arbeidsgruppen for et mer demensvennlig samfunn er i ferd med å inngå avtaler om kurs for Servicekontoret i Kristiansund, Brannvesenet, Politiet og kjøpesentrene Amfi Storkaia og Futura.

Arbeidsgruppen ønsker at flest mulig skal kunne delta i arbeidet for et mer demensvennlig samfunn og vi oppfordre de som ønsker kurs om å ta kontakt med demenskoordinator i Kristiansund kommune.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s