Danske utvekslingselever i Kristiansund 

To danske elever, Vibeke Haugaard og Jeanette Jakobsen, begge under utdannelse til bli å bli Social – og sundhetsassistenter hospiterer for tiden ved Rokilde sykehjem i Kristiansund. Utdannelsen tilsvarer kompetansemessig en mellomting mellom en norsk helsefagarbeider og en sykepleier. Den gir faglig grunnlag for både planlegging og gjennomføring av pleie- og omsorgsarbeid i sykehus og i primærhelsetjenesten.   

 De danske elevene sammen hver sin lokale kontaktperson, fra venstre; Stine Hauvuk,Jeanette Jakobsen, Vibeke Haugaard og Magnhild Aasprong. 

Utviklingssenteret møtte i dag elevene for gjensidig erfaringsutveksling. Danskene opplevde at det er nokså stor forskjell mellom et dansk pleiehjem og et norsk sykehjem, mens pasientenes tilstand og omsorgsbehov er ganske lik.  I Danmark legges det større vekt på forebyggende omsorg, også i institusjonene. Pasientene har tilgang på fysio- og ergaterapitjenester både til akutt behandling og oppfølging, og alle har sin egen plan for sktivitetsoppfølging. 

Det er videre mye mer utstrakt bruk sv både tekniske hjelpemidler og velferdsteknologi. Løfteheiser og spyletoaletter er standard utstyr. 

Alle pasienter som scorer 18 eller lavere på BMI, samt er sengeliggende skal ha elektrisk vekseltrykkmadrass for å forebygge liggesår. Andre som er sengeliggende på grunn av sykdom eller skade mer enn 4 dager (ved lårhalssbrudd etter 2 dager) får automatisk tildelt slike madrasser. Disse madrassene gjør snuing og vending i seng overflødig, og sparer både pasient og helsepersonell for unødig belastning.  

Bemanningen ved danske pleiehjem er lavere enn i norske sykehjem, og det stilles større krav til at arbeidet er godt planlagt og organisert. 
 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s