Det midtnorske velferdsteknologinettverket -Erfaringskonferansen

De tre fylkene i Midt-Norge er i dag samlet på Scandic Parken i Ålesund for felles erfaringskonferanse for læringsnettverkene som er gjennomført i regionen. Fylkesmennene har vært oppdragsgivere for læringsnettverkene som har vært gjennomført i 2014-2015.


Assisterende direktør, Fylkesmannen i Møre og Romsdal (øverst til venstre) åpnet dagens konferanse med å si at:

Utviklingsarbeid handler ikke om bygninger og teknologi, det handler om utvikling av mennesker, i våre tanker og våre holdninger.

Marit Hovde Syltebø ga en kort presentasjon av nye stortingsmeldinger/planer


Siv Iren Stormo Andersson var prosjektleder for det Midt-Norske velferdsteknologinettprosjektet, og tok i sitt innlegg en gjennomgang fra den spede begynnelse fra ide til prosjekt, og fra prosjekt til nettverk. I mars 2014 ble prosjektet avsluttet med en erfaringskonferanse i Stjørdal, og nettverket ble etablert. 


Cecilie Campbell, Fagutviklingssykepleier i Ålesund kommune. Hva gjør vi når vi får ansvar personer med utfordrende adferd? Jo, vi setter inn flere folk. Samtidig vet vi at vi får personellressurser i framtiden, og at det vi ikke kan bruke dagens løsninger på morgendagens utfordringer.  

Skal vi innrette oss for å passe til et lovverk som ikke strekker til, teknologi som ikke fungerer som forventet eller tjenester som ikke tar høyde for individuelle behov. Eller? 

 

                           Hvem er premissleverandører for våre tjenester? 

Presentasjoner fra teamene i læringsnettverkene , 2 fra hvert fylke

  1.  Molde kommune – Prosjekt eVindu: Kan velferdsteknologi bidra til å gi brukere økt livskvalitet? Ved Tanja Thalen og Mette Roksvaag

Presentasjon av Cognita eVindu på YouTube
R

2. Aukra kommune- historia om Per ved Wenche Elin Småge

Per sine ønsker og behov ble synliggjort gjennom å kartlegge brukerreisa. En metode som ble benyttet på samling nr. 2 i læringsnettverket. Her ble det avdekket tidspunkt, situasjoner og gjøremål som gjorde hverdagen vanskelig for han.  Blant annet at han hadde et stort ønske om å administrere sine egne medisiner.

For små beløp fikk Per bedre trygghet, livskvalitet og mestring

 

Tips Les mer om brukerreisa eller kundereisa Fra bloggen Sayit
3. Hitra kommune – bruk av medisindispenser

Ønsker å starte et lite prosjekt som var lett å måle effekten av. Resultatet landet på Pilly medisin dispenser. Prosjektgruppen er tverrfaglig satt sammen med ergoterapeut sykepleier og fra administrasjonen.  

4. Malvik kommune -Erfaringer ned velferdsteknologi. Presentasjon ved Sunniva Risø og Camilla Knutsen

Prosjektet har vært tverrfaglig sammensatt og godt forankret i egen kommune. Det har vært en betydelig studentinnsats i gjennomføringen.


Tips:  Se filmen Bruk av Skype i Malvik kommune

5. Namdalseid – om utbygging av nytt sykehjem

Målsetting: å være blant de største i bruk av velferdsteknologi. Les mer om velferdsteknologi i Værnesregionen på Facebook


6. Snåsa og Bindal kommuner – presentert av Solrunn Hårstad, prosjektleder for VFT i Stjørdal kommune, og ansvarlig for gjennomføring av læringsnettverk i Nord-Trøndelag. Bindal (Nordland fylke) har et tett samarbeid med Snåsa kommune- og ønsket derfor å delta i nettverket.


Stort fokus på behovskartlegging i prosessen. Bindal har utarbeidet intervjuguide og har intervjuet eldre innbyggere om hva som skal til for å bo lengst mulig hjemme.

Snåsa kommune har gått fra produkttenkning til fokus på behov og organisering, og har derfor laget en modell for forbedring.

Les mer om VFT i Snåsa kommune
POSTERVANDRING 

Innledning til sofadebatt ved direktør i Teknologirådet Tore Tennøe

– om nye muligheter med kjent teknologi

  • Legekontor hjem i stua- men hvem følger opp? 
  • Omsorgsfulle hus- Våke eller overvåke? 
  • Den nye dugnaden – men hvem skal ha ansvaret?  

Sofadebatt ledet av Stig Roar Wigerstrand fra Impaktor

 Første spørsmål – hva tenker dere om  de 5 fundamentene: om behovet i kommunene, om verdien for brukerne- kundeverdi.  Om hvem som er pådriver, om team  og om forankring. 


Stikkord fra sofaen:

Lytt til oss som er brukere, bruk et språk som vi forstår. Vi er ikke vant til terminologien. Og vi er mange eldre som kommer, men kall oss ikke en Tsunami – vi er ikke en katastrofe, vi er ressurssterke mennesker til tross for ulike lidelser.

Jo mer teknologien blir utbredt, jo enklere og mer tilgjengelig blir den.  Teknologien finns, vi må ta den i bruk.

Viktig at pådrivere også kan vise til resultat og samfunnsmessig gevinst for å synliggjøre verdien til politikerne. Da kan også politikerne være gode pådrivere.

For å forankre noe må vi bevise at noen har behov for det som skal tas i bruk.  Mange ulike interesser og motiv. Ikke alltid at egeninteressen/interessegrupper er sammenfallende med samfunnsbehovet.

Siv Iren Stormo Andersson avslutter konferansen med oppfordringen om at dette ikke er et punktum med et kolon : 

Lykke til videre alle sammen! 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s