Anne Sophie Egset ønsker velkommen til dag 2 av demenskonferansen med kloke ord på veien.
Det gode møtet – Omhandler det arbeidet som teamet fra Rokilde sykehjem gjennomførte i forbindelse med deltakelse i Utviklingssentrene i Møre og Romsdal sitt Læringsnettverk i forbedringsarbeid i 2014. Teamet snudde fokuset fra det som ikke fungerer til: «Hva skjer når vi lykkes?» Resultatet fra dette arbeidet er formidlet i en ny publikasjon – Det gode møtet – hvor det er viet mye plass til hva pasientene tenker og føler i møte med personalet, og om ulike tema som oppleves som spesielt viktig. Tid, tilstedeværelse, trygghet. Humor, glede og en meningsfull dag.
Helen Berg, ALV Møre
Dagens møteleder er Anne Sofie Egset og Bjørg Lid Skodje
Erfaringer med miljøtiltak
Bodil Skare, hjelpepleier og miljøtetaput Hjørundfjordheimen (til høyre) og Manuela Erlbeck, fagarbeider, Volda omsorgssenter presenterer sine erfaringer med miljøtiltak.
Begge er tidligere studenter ved Høgskolen i Volda sitt studietilbud – Miljøtetapi i demensomsorgen. Hele 120 personer har gjennomført dette studiet så langt, og et nytt kull starter opp til høsten dersom det blir nok søkere.
Manuela Erlbeck fortalte om sin eksamensoppgave, om erfaringer ved bruk av maling og pensel til personer med demenssykdom- og vi fikk se flotte bilder pasientene selv hadde malt.
Maurtuva Vekstgård
Kjerstin Grimstad (til høyre i bildet under)- leder og Ida Stene Tangstad- faglig leder – om Maurtuva Vekstgård- sosialt entreprenørskap.
Maurtuva trivseltreff er et dagtilbud som har vært drevet i ca 1 år, og har tilhold i en gammel trønderlån. Så kom ideen om å skape Pensjonistpensjonatet, som nå er et tilbud i prosjekt. Overgang til fast drift i løpet av 2015.
Pensjonistpensjonatet er en myk overgang til tyngre tiltak, og overnatt en gang i måneden er tilvenning både for pasient og pårørende. Det jobbes med å utvide tilbudet til helgeopphold.
Suksesskriterier:
- Solid forankring, både politisk og administrativt
- Nettverksbygging og tålmodighet
- Benytte seg av støtteordninger til ide- og innovasjonsutvikling
- Samarbeid med frivillighet og frivillige
Demens i familien
Anne Sofie Egset, førstelektor, Høgskolen i Volda.
Det er skjedd en store utvikling innen demensfeltet. I dag finnes det mye kunnskap både fra studier, bøker skrevet av pårørende, pasienter selv. Det er også laget mange filmer som og kan brukes til refleksjon i avdelingene.
Anne Sofie Egset har bakgrunn i blant annet kasusstudier og utviklet studieprogram under fanen «Aktiv omsorg» – som Miljørettet terapi- og musikkterapi i demensomsorg.
Anbefalt: filmen Tilbake laget av studenter ved Høgskolen i Lillehammer
Demensvennlig samfunn og Nasjonalforeningen sitt forskningsprogram
Lisbeth Rugtveit, generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen om deres satsing med å skape demensvennlige samfunn. For å lykkes må det skje en samfunnsmessig mobilisering, langt utenfor selve fagfeltet. En slik fellesinnsats omfatter:
- Offentlige ansvar- gode tilbud
- Familie og pårørende- innsats i det daglige
- Frivillighet- inkludering i gode fellesskap
- Arbeidslivet- tilrettelegging
- Samfunnet – kunnskap og forståelse
Brukermedvirkning er en forutsetning for å lykkes. Vi kan ikke lage demensvennlige samfunn over hodet på de det angjelder.
Les mer om Nasjonalforeningen sin satsing Demensvennlig Samfunn
Lisbeth Rugtveit
Aktivitetsvenn
Over: Liv Synnøve Hoel, regional prosjektleder, Nasjonalforeningen for folkehelsen i Møre og Romsdal.
- Hvorfor denne satsingen? Over 70 000 har en demensdiagnose i Norge i dag, og tallet er stigende.
- Hvordan lykkes? Godt samarbeid med lokale resdurspersoner?
Liv Synnøve Hoel i samtale med en aktivitetsvenn. Om den gjensidige gleden.
Les mer om Nasjonalforeningens satsing
Aktivitetsvenn Arnhild Leite og Liv Synnøve Hoel, Nasjonalforeningen.
Offentlig og frivillig sektor – hvordan samspille
Kirsten A. Koth, frivillighetsrådgiver
Hvordan samspille med frivillig sektor?
- Respekt og kunnskap om frivillighetens egenart
- Samskaping og samarbeid som likeverdige parter
- Fra ord til handling
Dagen frivillige shopper frivillihetsoppdrag. De gjør det de gjør også av egeninteresse, og stiller krav til type oppdrag, tidspunkt og rammer. De forventer å bli tatt godt i mot og ivaretatt.
Påørendestemmen
Øystein Ørjasæther, pårørende, her sammen med Bjørg Lid Skodje, møteleder.
Ørjasæther holdt et gripende foredrag om tiden fra hans kone Liv fikk demensdiagnosen, og helt fram til livet tok slutt i 2014. Om fasene i livet, og om stegene i trappen etterhvert som sykdommen utvikle seg. Og ikke minst om betydningen av musikk som virkemiddel til å nå inn til sjelen når ordene ikke strekker til. Ørjasæther mottok Demensprisen i 2014 for sitt engasjement.