Helsebringende sykling – fagdag om forebyggende helsearbeid i praksis

Fagdagen arrangeres av prosjektgruppa, et samarbeid mellom NSF sin faggruppe for sykepleiere i ortopedi (NSFO) og Utviklingssenter for sykehjem. Gudrun Karlsen fra ortopedisk avdeling er prosjektleder, og fra Rokilde har Karina Echoff og Jannike Karlsen vært med og hatt ansvar for den praktiske gjennomføringen. 

Edel Bruun Bastøe fra NSFO åpnet dagen, og fortalte om bakgrunnen for prosjektet. «Det er bedre å forebygge enn å behandle». 

Gudrun Karlsen snakket om det lokale prosjektet, og om hvordan det jobbes med fallrisikovurdering. Mål for prosjektet har vært å forebygge fall, samt å øke kompetansen om fallforebygging hos ansatte. 

Antall fall, innleggelser og hoftebrudd. Prosjektet har en målsetting om at syklingen skal gi en nedgang i alle disse målområdene på 50%. I tillegg forventer man bieffekter i form av økt appetitt, økt muskelmasse og økt energi.Jannicke Karlsen fortalte om erfaringer med sykling i avdeling. Hun forteller om hvordan sykkelen har blitt et samlingspunkt til glede for beboere og ansatte. Det er viktig at noen sitter sammen med pasientene for å ta fatt i de gode minnene som dukker opp når beboerne sykler i kjente omgivelser. Syklingen har ført til at de ansatte har fått hørt historier fra Kristiansund de ikke visste om fra før. Avdelingen opplever også at sykling gir ro til pasienter som er urolig, og at de opplever glede og mening når de sykler. Viktig hvordan man introduserer syklingen, finne individuelle måter å motivere pasienter til å prøve sykkelen.Folkehelsekoordinator Bente Eldshaug snakket om folkehelse og eldre, og sin rolle i å tilrettelegge for god folkehelse i kommunen. Hun nevner også viktigheten av tilbud som trivselsvenn og aktivitetsvenn – som kan bidra til at eldre får komme seg ut på tur!Ingebjørg Sandøy Rødahl er farmasøyt ved sykehusapoteket, og er til daglig tilknyttet ortopedisk avdeling og jobber klinisk med oppfølging av pasienter. Hun snakker om samstemming og legemiddelgjennomgang, og uttaler at «bildet blir stort sett klarere når jeg får snakket med pasienten». Feilmedisinering og bivirkninger er ofte årsak til fall, og legemiddelgjennomgang har en viktig rolle i fallforebygging. Ernæringsstatus er også et viktig element i forebygging av fall. Linda Kornstad Nygård presenterte hovedtrekk fra fagstoffet i Kostkofferten, og erfaringer fra Rokilde etter to store ernæringsprosjekt.Jon Ingar Kjenes er daglig leder i Motitech, og presenterte erfaringer med syklingen fra andre deler av landet. I Bergen kommune er sykling innført i alle sykehjem, og dette betegnes som et sparetiltak. Syklingen har ført til at fysisk utagerende adferd er minimert, legemiddelbruk kraftig redusert og det er registrert mindre fall og skader. 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s