Ernæringskonferanse i Molde

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester er medarrangør på konferansen «rett ernæring på rett stad til rett tid». 140 ernæringsinteresserte fra kommuner og helseforetak er samlet på hotell Alexandra for en fagdag om ernæringsbehandling.

IMG_0663.JPG

Kirsti Kverndokk Bjerkan er klinisk ernæringsfysiolog ved sykehuset i Ålesund, og har med seg Linda Viddal fra hjemmetjenesten i Ålesund og holder foredrag om utfordringer de har med parenteral ernæring i hjemmet. De går igjennom et case, der ernæringsbehandlingen har vært vanskelig. Mye av problemet viser seg å bunne i samhandlingen, og behandlingen forsinkes av at det er uklart hvem som kan og skal hjelpe når pasientene skrives ut fra sykehus. Det viste seg etterhvert at hjemmetjenesten ikke hadde fått informasjon om at pasienten var tilknyttet klinisk ernæringsfysiolog – og informasjonen har ikke kommet dit den skal.
Budskapet er at det er viktig å bryte ned de høye murene som skiller sykehus og kommunehelsetjeneste. Både Bjerkan og Viddal sier de har lært mye av det samarbeidet de har innledet om denne pasienten.

IMG_0679.JPG
Kirsti Kverndokk Bjerkan og Linda Viddal (t.h.)

Guro Berge Smedshaug er klinisk ernæringsfysiolog og rådgiver i Helsedirektoratet. Hun har vært med på å utforme de nasjonale faglige retningslinjene for forebygging og behandling av underernæring, og snakker om hvorfor vi trenger nasjonale retningslinjer, og om god ernæringsbehandling lønner seg. Hun viser til studier som viser at målretta ernæringsbehandling gir god efekt, og helsedirektoratet har beregnet kostnader i forhold til besparelser – totalt kan man spare 800 millioner på å gi god ernæringsbehandling.

IMG_0680.JPG
Guro Berge Smedshaug

Etter Smedhaugs foredrag ble Kostkofferten presentert, og innholdet i kofferten og opplæringspakken ble knyttet til retningslinjene.

Eva Kvendbø og Britt Hanna Olufsen er kliniske ernæringsfysiologer på henholdsvis sykehuset i Molde og Kristiansund,og holdt sammen et
foredrag om ernæringsarbeid på sykehus og utfordringer med både kartleggingen og mattilbudet. De to veksler mellom informasjon og diskusjoner, og bruker hverandre som eksempel ved utregninger av vektnedgang og kalori- og proteinbehov.

IMG_0682.JPG

Marit Kjersem snakket om arbeidsgruppen som jobber med sykepleierdokumentasjon og meldingsutveksling mellom helseforetak og kommune. Denne består av en sykepleier fra hvert av nettverksdistriktene, samt en fra hvert sykehus. Det ble laget maler for overflytningsnotat, men utfordringen har vært å få dette inn i PLO meldinger.

IMG_0684.JPG

Dagens siste foredrag handler om ernæring i livets siste fase. Jorunn Brekke Fjeldheim, overlege palliativt team Ålesund og Liv Skjørsæter Johansen, kreftkoordinator i Molde – holder innlegg om dilemma ved ernæringsbehandling ved «kort forventet levetid». Nasjonal handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon sier noe om at sondeernæring eller parenteral ernæring sjelden er indisert ved kort forventet levetid, men det oppstår stadig situasjoner der dette må diskuteres. Vanskelig balanse mellom å gi gode råd, og det å «bombardere» pasienten med gode råd. Praktiske råd er viktig, og ernæringsrådene må være skreddersydd den enkeltes behov. Medikamenter kan også hjelpe – både appetittstimulerende medikamenter, og medikamenter som stimulerer ventrikkeltømming, slik at pasienten ikke føler seg så mett.

IMG_0688.JPG
Jorunn Fjeldheim og Liv Sjørsæter Johansen (t.h)

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s