FoU-dagen

Cecilia Bokenstrand, FoU sjef, åpnet FoU dagen på den nordiske gerontologikongressen med å si at dette er første gangen det er en egen dag for utviklingsarbeid på denne godt etablerte kongressen – og at det er viktig å få frem erfaringer fra praksis. Det har vært et stort engasjement med mer enn 80 innsendte abstrakt.

20140527-104158-38518430.jpg

Yvonne Gunnarsson Nord snakket om hvordan man driver forbedringsarbeid i den lille kommunen Lilla Edet, som hun er virksomhetsleder i. Hun snakker om å involvere medarbeidere, danne team og sette målbare mål – og om balansen mellom å kaste seg ut i det nye og ukjente, og å føle trygghet.

I pausen traff jeg disse to – fra Clownkliniken. De skapte liv og røre i postersesjonene, og ba meg hilse hjem til sine norske venner Klokkeklovnene.

20140527-110035-39635490.jpg

Læring og refleksjon i eldreomsorgen

Utviklingssenterene i vest har gått sammen og presenterer sine erfaringer som pådriver, underviser, veileder og forsker i aksjonsforskning innen demensomsorg. De beskriver sin rolle i forskningen som medforsker og brobygger. De har blitt godt mottatt av praksisfeltet, og synes de har funnet en god modell for kunnskapene i praksis. Bjørgene Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenesten hadde også en egen presentasjon sammen med høyskolene i Stord/Haugesund og Bergen; institusjonelle betingelser for å forstå kunnskapens fasilitering i sykehjem.
24 sykehjem er vagt ut for å teste ut effekter av en undervisningspakke om «tillit fremfor tvang», og de har sett på hvilke faktorer som virket hemmende og fremmende på læringsprosesser.

20140527-114027-42027975.jpg

«Sista socilisationen» er et prosjekt der man har spurt eldre på sykehjem hva de ønsker, vil og tenker med resten av livet sitt. Ansatte ved sykehjemmet har utført intervjuene og skrevet ned historiene som ble fortalt. Historiene er utgitt i rapporten «Sista Socilisationen»

Erfaringer fra innføring av veiledede refleksjonsgrupper i eldreomsorgen i Gøteborg kommune; har ført til økt kunnskap og mindre sykefravær. «Refleksjon er veien til Sveriges beste hjemmetjeneste» (sitat deltakere)

20140527-123416-45256134.jpg

Ernæring, tannhelse og fysisk aktivitet

Temaet ernæring ble dekket av Birgitta Åbotsvik ved Utviklingssenter for hjemmetjenesten i Troms, som presenterte prosjektet «Mat er den beste medisin», og av Linda Kornstad Nygård (u.t.) som presenterte «Kostkofferten». Våre prosjekt bygger på de samme nasjonale faglige retningslinjer, og det var interessant å se at mange av våre erfaringer og utfordringer er like.

20140527-144527-53127928.jpg

Tannhelse hos eldre; tannhelsetjenesten i Sverige opplever at de «mistet» pasienter når de fikk demensdiagnose, de slutter å gå til tannlege. FoU nu har sett på hvem som har ansvar for munnhelse i omsorgstjenesten, og fant ut at munnhelse ble ignorert. Det ble ansett som for privat å snakke om munnhelse, nesten mer privat enn å snakke om inkontinensproblemer. Pasientene har i dag mer avanserte tannkonstruksjoner, som krever mer stell enn protestene som var vanlig tidligere.
Foreleserne fikk spørsmål om tannhelse har nok fokus i sykepleieutdanningen, og svarte; «Den grunnleggende kunnskapen finnes, men så kommer virkeligheten i veien».
Neste foredragsholder, Lena Lindqvist, fulgte opp temaet med å presentere en studie som viste at organisering, holdninger hos ansatte og fokus på brukernes behov er viktig for eldres munnhelse.

Gerioweb ble presentert av Madeleine Wertsen – her kan tannleger finne informasjon og diskutere vanskelige tilfeller innen tannhelse hos eldre.

Rose Marie Wilnerzon fra Kristianstad kommune har undersøkt pleiepersonalets oppfatninger trening og fysisk aktivitet til eldre i hjemmetjenesten.

Pårørende til eldre

Nærmere 1,3 millioner personer i Sverige har omsorgsoppgaver for et nært familiemedlem, og de fleste av disse er i yrkesaktiv alder. Ca 144000 har gått ned i stillingsprosent eller sluttet å arbeide på grunn av omsorgsansvaret. Ann-Britt Sand fra Stockholms universitet presenterte disse tallene, og satte spørsmålstegn ved om pårørende har for stort ansvar, og om dette kan gå ut over relasjonen mellom den eldre og pårørende.

20140527-154514-56714320.jpg

Anne Norheim fra universitetet i Stavanger snakket om involvering av pårørende til personer med demens i sykehjem. Informantene hennes sier de involverer seg av kjærlighet, og ikke av plikt. Personalets holdninger var en viktig forutsetning for at pårørende kunne involvere seg, og pårørende var opptatt av å få nok informasjon.

Mission Knowledge

Hvordan tar vi vare på den kunnskap eldre har? Selv om eldre kan bli dårligere på detaljer, får man stadig bedre kontakt mellom hjernehalvdelene og blir bedre på helheter. Vårdalsinstitutet har satt i gang » oppdrag kunskap«. Her har 20 seniorer fått veiledning og gjort forskning innen områder i eldreomsorg som de selv synes er viktig.

Linda reiser hjem med mange nye inntrykk, nye nordiske kontakter og sekken full av inspirasjon til videre arbeid. Utviklingssenteret takker Letterstedska foreningen og NSF for støtte til reisen.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

1 svar til FoU-dagen

  1. Er stolt av at USH Møre og Romsdal er representert, masse lykke til med foredraget ditt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s