Fokus på ernæringsarbeid

Tirsdag 29. april fikk ca 45 ansatte fra både sykehuset og kommunehelsetjenestene høre om oppfølging av pasienter i fare for underernæring på en temadag arrangert av klinisk ernæringsfysiolog Britt Olufsen.

Både sykehus og kommune har de siste årene jobbet mye med ernæringsscreening, for å oppdage pasienter i fare for underernæring i en tidlig fase. Vi i kommunehelsetjenestene bruker stort sett screeningsverktøyet MNA, fordi dette er anbefalt for pasienter over 65 år. Ernæringsfysiologen påpekte imidlertid at skjemaet ikke egner seg for alle pasientgrupper – for eksempel er skjemaet SGA bedre egnet for pasienter med kreftdiagnoser. Begge skjemaene ligger også som vedlegg i Kosthåndboken – som bestilles gratis på Helsedirektoratet sine sider.

kosthåndboken

Temadagen handlet imidlertid mest om hva man gjør etter en screening – hvordan iverksette tiltak til pasienter som står i fare for underernæring. Her var det fokus på kostregistrering, beregning av kalori- og proteinbehov, og ulike tiltak som beriking av vanlig mat, ernæringstilskudd og ikke minst på dokumentasjon av oppfølgingen. Vi fikk se praktiske eksempler på hvordan man kan øke kaloriinntaket ved å bruke enkle virkemidler.

Utviklingssenter for sykehjem jobber for tiden med prosjektet Kostkofferten – der vi lager en bedriftsintern opplæringspakke som fokuserer nettopp på dette som ble omtalt på temadagen. Temaene i opplæringspakken er kartlegging og årsaker til underernæring, forebygging av underernæring gjennom matglede, vurdering av ernæringsstatus, og individrettede tiltak for å forebygge og behandle underernæring (individuell ernæringsplan). De første opptakene til kostkoffertfilmen ble gjort i forrige uke, og vi takker både beboere og ansatte fra Bergan sykehjem for skuespillerjobben så langt.

20140505-142706.jpg

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s