Det Midtnorske velferdsteknologiprosjektet gjennomfører erfaringskonferanse på Rica Hell 14.mars 2014.
Einar Johan Jacobsen, KS Nord-Trøndelag åpnet konferansen med å hverdagsliggjøre både velferdsteknologibegrepet, og innovasjonsbegrepet:
– innovasjon, noe nytt som kan nyttiggjøres
– velferdsteknologi, teknologi som hjelper folk til å mestre hverdagen
Siv Iren Stormo Andersson, prosjektkoordinator for det Midt-Norske velferdsteknologiprosjektet presenterte arbeidet i prosjektet.
Midt-Norge ved Fylkesmennene i de tre fylkene, samlet seg om å jobbe med velferdsteknologi etter en inspirasjonsreise. Turen gikk til Aberdeen i Skottland, en by som har kommet langt i å ta i bruk ulike typer velferdsteknologi.
Ambisjonene i det Midt-norske velferdsteknologiprosjektet har vært å skaffe erfaringer med ulike typer teknologi og om tilhørende arbeidsprosesser. Anskaffelser, innovasjon og kunnskapsdeling. Deltakerkommunene deltok i forbindelse med prosjektet også på opplæring i innovasjonsledelse for å få bedre innsikt i innovasjonsbegrepet, noe som har bidratt til å endre fokus fra løsning til behov.
Turid Berg Mandal, Bjugn kommune og Solrunn Hårstad, Stjørdal kommune presenterte erfaringer fra innovasjonsprosessen, og med å ta i bruk ny praksis. Ny praksis er ikke nødvendig riktig praksis. Det er derfor viktig å gjøre seg erfaringer underveis, og vurdere om løsningen til enhver står i forhold til behovet. Les mer om veikart for velferdsteknologi på KS sine sider.
Kirsti Brørs og Siv Iren om holdninger til teknologi. Hvor ligger motstanden? De som skal ta i bruk teknologien er erfaringsmessig mer positiv enn kommunen som tjenesteyter. De presenterte også smakebiter fra sluttrapporten, som blir lagt ut i disse dager.
Her kommer omtale av prosjektet Våke, samt filmen med samme navn.
Eli Ringseth fra Velferdsteknologisk laboratorium i Steinkjer presenterte et kartleggingsverktøy som ble utarbeidet i prosjektperioden.
Helen Berg, prosjektleder for det interkommunale velferdsteknologiprosjektet på Sunnmøre, med deltakerkommunene Ørskog, Ulstein, Herøy, Vanylven og Ålesund. Prosjektkommunene har jobbet med spillteknologi for aktiv omsorg – og GPS-sporingsteknologi.
I tillegg er et verktøy for bruk av VFT under utarbeidelse.
Det er bedre å innovere selv, enn å bli innovert. Steinar Barstad.
Steinar Barstad fra Helse-og omsorgsdepartementet har fulgt prosjektet fra den spede begynnelsen til i dag, og berømmer det arbeidet som er gjort, og de erfaringene som er høstet. Spesielt framhevet han det regionale samarbeidet.
Marit Hovde Syltebø- Fylkesmannen i Møre og Romsdal, avsluttet med å presentere veien framover.
Prosjektet i Midtnorge videreføres etter bestemte kriterier. Det vil bli ansatt en prosjektkoordinator i 30% stilling i hvert av de tre fylkene. Og det vil bli etablert læringsnettverk for involvering av de øvrige kommunene i nedslagsområdene.