Demens-og erfaringskonferansen i gang. Dag 1.

Berit Aasen, avdelingsleder i Herøy kommune åpnet konferansen med det glade budskap om Demensplan 2015 og status i Møre og Romsdal: Vi er et godt stykke på vei! Takket være formidabel satsing nasjonalt, av Fylkesmannen i Møre og Romsdal, og ikke minst et stort engasjement i kommunene ligger fylket på topp i landet når det gjelder måloppnåelse.

20140204-100628.jpg
Morgendagens omsorg fordrer nye måter å utøve tjenestene på. Vi må utfordre tradisjonelle organisasjonsformer, og tenke nytt om hvem som gjør hva. Rett kompetanse og rett bruk av kompetanse sier Berit Aasen.

20140204-105237.jpg
Ca personer fra kommunene i Møre og Romsdal deltar på konferansen. I forkant demensteamet i Kristiansund, fra venstre: Liv Inger Korsnes Nilsen, demenskoordinator i Kristiansund, og har dessuten deltatt i arbeidsgruppen for planlegging av konferansen. I midten Hildegunn Flaten Frøset, Spesialsykepleier og til høyre; Siv Agnete Mjønesaunet, ergoterapeut. Demensteamet driver blant annet med poliklinisk utredning og diagnostisering i samarbeid med legen i teamet.

20140204-101820.jpg
Vakker sang av Liv Haaker, akkompagnert av Jonas Høgseth om når minnet svikter, med den illustrerende tittelen «Sløret».

Det er viktig å leve i nuet
Overlege lindrende enhet ved Boganes sykehjem i Stavanger, Aart Huurnink holdt et viktig foredrag om demens og palliasjon.

20140204-102401.jpg
«Vi må skape tillit og trygghet for pasient og pårørende fra første stund. Tillit og trygghet er ferskvare og må ivaretas hver dag».

20140204-103215.jpg
Huurnink tok utgangspunkt i tekst fra Laila Lanes, Skynd deg å elske, i sin refleksjon rundt øyeblikkets betydning. Når er rette tid for å snakke de eksistensielle spørsmål med en person med demenssykdom? Teksten er det praktiske svaret: Når tankene dukker opp.
Palliasjon er en arbeidsmetode som setter pasientens behov i sentrum. Palliasjon er praktisk brukermedvirkning.

Et mangfold av muligheter

Marit Hoemsnes Angen er daglig leder i Molde kommune, og ga i sitt foredrag en beskrivelse av dagtilbudene for personer med demenssykdom generelt, og av Råkhaugen spesielt. Dagtilbudene spenner over 6 ukedager, noen dager også på kveld. Enkelte dager er opphold forbeholdt yngre under 65 år, hvor den yngste er 43 år. Råkhaugen fikk Fylkesmannens omsorgspris i 2010.

20140204-131352.jpg

På Råkhaugen dagsenter er koret «Kor kjekt» et viktig innslag. Koristene er satt sammen av brukere og personell fra dagtilbudet. De har et variert repertoar, og har hatt opptredener for flere hundre. Vi fikk i dagen gleden av høre dette flotte koret på konferansen.

20140204-135541.jpg

The music didn’t die
Synnøve Bremer Skarpnes, Fagkonsulent ved FoU-avdelingen ved Olaviken Alderspsykiatriske sykehus om kombinasjonen mudikkterapi og Marte Meo.

20140204-135959.jpg

Når rett blir galt og galt blir rett

Liv Møller Christensen om å være pårørende.
Jeg skulle ønske at de som planlegger omsorgstjeneste kan lære av oss andre samfunnsområder, nemlig å tenke både kortsiktig og langsiktig.
Min mann har tilbud 2 dager i uka, men min og andres arbeidsuke er som regel på 5 dager. Hva med de andre dagene? God forebygging er god samfunnsøkonomi. Det lønner seg.

Pyramiden

Dag 1 ble avsluttet med visning og presentasjon av filmprosjektet Pyramiden. Laget av ungdom, og handler om å være ung pårørende til demenssyk person. Les mer om filmen på Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse sine sider. Filmen kan bestilles fra samme nettsted.

Takk for i dag!

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Kurs og konferanser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s