Fjordkonferansen 2013

Fjordkonferansen ble arrangert 20. og 21. juni, som et samarbeidsprosjekt mellom forskningsinstitusjoner i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Konferansens mål er å øke forskningsaktiviteten, og spesielt vitenskapelig publisering. Årets tema var KVALITET. Forskere fra de to fylkene var invitert til å sende inn abstract, postere og påbegynte artikler, og presenterte sine prosjekt for andre forskere og fikk tilbakemeldinger fra erfarne reviewere. Mye tid ble også brukt til erfaringsdeling og diskusjoner rundt metode, fremstilling og skriveprosess. I tillegg ble det holdt et eget skrivekurs i forkant av konferansen.

Magne Nylenna fra Kunnskapssenteret - om kvalitet i helsetjenestene

Magne Nylenna fra Kunnskapssenteret – om kvalitet i helsetjenestene

Selve konferansen ble innledet av Magne Nylenna, som er direktør for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Han holdt et engasjert foredrag om kvalitet i helsetjenesten. Han viste til mange ulike definisjoner av kvalitet, men oppsummerte det hele i en formel:

Kvalitet = resultat/forventninger

Opplevd kvalitet er dermed å yte en service som overgår mottakerens forventinger. Nylenna fremholdt at brukererfaringer er et godt kvalitetsmål, og at det norske helsevesenet er god på overlevelse, men betydelig dårligere på opplevelse.

“En syk mann vet mangt som den sunne ikke aner” (Arne Garborg)

I tillegg til brukererfaringer, er også fravær av feil et undervurdert kvalitetsmål, og Nylenna viste til studier av Grol (2001) som sier at opptil 20- 25% av all behandling som gis i Norge er unødvendig, samtidig som 30-45% ikke får behandling i henhold til vitenskapelig dokumentasjon.

Florence Nightingale ble sitert for å belyse at kvalitetsmålinger er viktig:

Florence Nightingale ble sitert for å belyse at kvalitetsmålinger er viktig:

FoUmedarbeider ved utviklingssenteret Linda Nygård er med i en forskningsgruppe ved Høyskolen i Molde, innen temaet pleie, omsorg og behandling til alvorlig syke og døende – og deltok på Fjordkonferansen som medforfatter på en artikkel av Else Jørgensen og Karl Yngvar Dale fra Høyskolen i Molde samt Bardo Driller og Kjell Erik Strømskag fra Helseforetaket. Artikkelen beskriver den historiske utviklingen til palliasjon som akademisk fag, og hvilken retning man ønsker å jobbe videre i. Det fokuseres sterkt på samspillet mellom praksis, utdanning og forskning.

Else Jørgensen og Bardo Driller deltok i tillegg med hver sin poster

Else Jørgensen og Bardo Driller deltok i tillegg med hver sin poster

Den Nasjonale Pasientsikkerhetskampanjen var også representert på konferansen, ved at sykepleier Gerd Haga presenterte posteren «Stemmer det? – Legemiddelsamstemming i Klinikk for Kirurgi, Ålesund». Prosjektgruppen ved Klinikk for Kirurgi – som ledes av Kari Helgesen – har funnet signifikant mindre feil etter innføring av en ny prosedyre for opptak av legemiddelanamnese.

Gerd Haga foran poster om samstemming, rundt henne sitter andre sykepleiere fra prosjektgruppen, samt kvalitetssjef i Helseforetaket Vidar Hagerup

Gerd Haga foran poster om samstemming, rundt henne sitter andre sykepleiere fra prosjektgruppen, samt kvalitetssjef i Helseforetaket Vidar Hagerup

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s