Tirsdag 28. mai arrangerte høyskolen i Molde en temadag, som et bidrag til faglig påfyll og økt samarbeid med praksisfeltet.
Dekan Heidi Haavardsen åpnet dagen med å peke på føringene i Stortingsmelding 13 , som sier noe om samspillet mellom yrkesfeltet, utdanningen og forskning. Videre fikk vi et interessant foredrag av førstelektor Kari Westad Hauge, med tittel «Hvorfor slippes inkompetente studenter gjennom i praksis». Her presenterte Westad Hauge forskning fra Skottland – der 46% av praksisveiledere var enige i at studenter noen ganger får passere til tross for at kompetansen ikke var tilfredstillende. En mulig årsak til dette kan være forvirrende og uklare vurderingsdokumenter – og at disse er laget av utdanningsinstitusjonene og kanskje har en for akademisk ordlyd. Et godt eksempel på behovet for samspill mellom yrkesfelt og utdanningene.
Koordinator for master- og videreutdanningene ved Høyskolen i Molde Helene Hoemsnes presenterte videreutdanningsprogrammene, og presiserte at videreutdanningene nå er bygd opp som molduler av 4 emner på 15 studiepoeng. Disse fire emnene kan tas som enkeltemner, men til sammen utgjør de en videreutdanningen. Videreutdanningen utgjør også første studieår av en masterutdannelse, der høyskolen ønsker at man bruker ideer og prosjekter fra eget arbeidssted som utgangspunkt for masteroppgaven.
3.årsstudentene Lill Karin Bugge og Thea Beate Brevik delte så sine erfaringer fra å ha praksis i folkehelsearbeid i Etiopia. De to jentene imponerte stort med sin fortellerevne, og gav et godt bilde av inntrykk og erfaringer fra reisen. Foredraget fokuserte på det store behovet for kunnskap som de møtte, og på hvordan kunnskap er makt. De fortalte historier fra barneavdelinger på sykehus, om møtet med HIV positive personer på en klinikk, og om folkehelsearbeid og undervisning til etiopiske kvinner. De reflekterte studentene avsluttet foredraget sitt med å peke på at mennesker har behov for å BLI SETT, uansett om du er syk i et u-land eller i et av verdens rikeste land.
Link til studentenes blogg fra reisen: http://etiopiastudenter.blogg.no/
Som siste post på dagen fikk vi høre om de forskjellige forskningsgruppene som finnes ved høyskolen. Forskningskoordinator Karl Yngvar Dale innledet seansen ved å snakke om det å finne en helhet i spenningsfeltet mellom utdanning, forskning og praksis. Ofte kan det synes som at forskningen holder på med noe «oppi der», som ikke er helt relevant for praksis – og samtidig gjør praksisfeltet mye kvalitetshevende arbeid som ikke etterprøves vitenskapelig eller publiseres.
Karl Yngar Dale fremhevet at masterprosjekt bør gjøres der folk jobber, og inviterte klinikere til å komme med ideer til prosjekt. Det eksisterer for tiden 5 forskningsgrupper ved høyskolen, og det åpnes for at klinikere kan komme inn i forskningsgruppene for å drøfte ideer til prosjekt. Forskningsgruppene har ikke krav om at man har forskerkompetanse, det viktigste er at man har et engasjement for det man holder på med!
Oversikt over de 5 forskningsgruppene med kontaktpersoner:
– Psykisk helse: Karl Yngvar Dale
– Tverrprofesjonelt samarbeid i praksis og utdanning: Atle Ødegård
– Fenomenologi (samhandling med mennesker i en sårbar situasjon): Else Lykkeslet
– Funksjonshemming og rehabilitering: May Østby
– Omsorg, pleie og behandling av alvorlig syke og døende: Else Jørgensen