NFKH- Å knekke koden, hva gjør de som lykkes? Dag 2.

Solrun Hauglum, pleie-og omsorgsleder, Voss kommune holdt første dag foredraget: «Kvifor og korleis satsar me på kvardagsrehabilitering på Voss». Kommunen startet med prosjektet i mai 2012, og har allerede oppnådd gode resultater. Les mer om Vossamodellen her
Vi fikk en prat med leder og ildsjel Solrun, og hun kunne fortelle om en kommune i positiv endring. Brukere som får hjemmerehabilitering setter egne mål, og målene er ofte ikke de samme som fysioterapeuten eller ergoterapeuten vill ha satt.

20130320-083801.jpg
Hyggelig frokostmøte med Solrun Hauglum. Les artikkelen som sto på trykk i Bergens Tidende 18.januar 2013.

Hvordan måle at forbedringsarbeid virker og hvordan engasjere ledere i arbeidet?
Svante Lifvegren, Utviklingssjef, Skaraborg sykehus presenterte «Målinger i komplekse virksomheter»

20130320-085431.jpg

Lifvegren eksemplifiserte hvordan pasientens tilfredshet påvirkes av ulike faktorer. Når kan vi- og bør vi utsette pasienten for variasjon?

Et eksempel. En undersøkelse viste stor variasjon på INR-verdier. (En blodprøve som viser effekten av det blodfortynnende medikamentet Marevan) Middelverdien var riktignok 2,5, men halvparten av prøvene viste enten for høye eller lave verdier.

Variasjonene viste seg å ha mange årsaker, som mange ulike oppstartprosedyrer. Hele 20 ulike ble funnet, mot de 2 som var anbefalt. 17 ulike laboratoriet, som viste store variasjoner på samme prøve. Ulik og mangelfull informasjon til pasient, interaksjoner med videre. Ved å eliminere faktorer som påvirket disse uønskede variasjonene ble etterhvert alle prøvene innenfor de anbefalte regeranserammene, noe som igjen har stor effekt på pasientsikkerheten. Les mer om Skaraborg sykehus og metoder for kvalitetsforbedring og økt pasientsikkerhet her.

Læringsnettverk for helseledere – utvikling av forbedringskompetanse i komplekse virksomheter. Lars Strauman, organisasjonsrådgiver, Nordlandssykehuset HF.

«Det er viktig med lederforankring, og det er viktig å ha ansatte med for å lykkes med forbedringsarbeid, men det holder ikke. Vi må også ha kunnskap.» Strauman presenterte et eksempel på et kunnskapsnettverk som har fokus på kompetanseheving i forbedringsarbeid for helseledere i helseforetak og kommunehelsetjeneste. Les mer om forbedringsnettverk Lofoten.

Nettverket drives med veiledning og tilrettelegging av Universitetet i Nordland og Kunnskapssenteret.

20130320-101517.jpg

20130320-102630.jpg

Presentasjon av kunnskapsgrunnlaget i forbedringsnettverket, som
Demings sirkel, forståelse av mikrosystem og kompleksitetskunnskap.

20130320-123432.jpg

Herlof Nilssen, adm.dir i Helse Vest RHF om kvalitetsarbeid, og starter med å løfte fram Pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender»
Viktig at infrastrukturen er på plass for å få en trygg og sikker oversikt over pasientdata. Det vil blant annet si gode digitale løsninger.
Helse Vest velger å innføre Program for pasientsikkerhet for å samordne og koordinere resultat for igjen skape forbedring.

Helsedirektør Bjørn Guldvog om «Morgendagens helse- og omsorgstjenester». Hva er mulig i framtiden, men er alt som er mulig i samsvar med det vi vil?
En viktig driver for morgendagens tjenester er brukerens behov.

20130320-125954.jpg

Stortingsmelding 10 God kvalitet, trygge tjenester fremheves.
Videre som nevnt i går, stortingsmelding 9: En innbygger -en journal. Meld.st.9

Ikke alle tiltak for kvalitetsforbedring må være high-tech. Guldvog viste et eksempel med sykepleiere som startet å bruke merking «ikke forstyrr» ved istandgjøring av medisiner. Resultat: 70 % forbedring. Les mer her

20130320-131832.jpg

Kristin Standal, Bærum kommune om Velferdsteknologi- Hvorfor lykkes vi?
Lite kunnskap i oppstartfasen, og lite penger til utprøving.
Næringslivet: «Teknologien finnes, det er bare å bruke». Virkeligheten: Ikke brukertilpasset, og behov for organisatoriske endringer og involvering.

20130320-132837.jpg Om oppstartprosjektet i Bærum: Trygghetspakke for hjemmeboende. Her om «Fru Paulsens leilighet», demoleilighet om velferdsteknologiske løsninger. Se video fra prosjektet.

Dette innlegget ble publisert i Til inspirasjon. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s