«Helhetlig pasientforløp- en breddestrategi» (se nettsted for forløp)er så langt det største samhandlingsprosjektet som er gjennomført i regionen, så Olaug Haugen i sin åpningstale på sluttkonferansen 5.desember i Angvik. Olaug Haugen er leder i styringsgruppen for prosjektet som har vært et samarbeid mellom kommunene Averøy, Gjemnes, Kristiansund, Smøla og Tingvoll. I tillegg har Helse Møre og Romsdal HF og Høgskolen i Molde vært likeverdige prosjektdeltakere.
Angvik gamle handelssted 5.desember 2012
John Hilmar Iversen, prosjektdirektør Helsedirektoratet holdt åpningsinnlegget: «Samhandlingsreformen 1 år etter- hva er utfordringene for kommunene og sykehus framover?»
Iversen oppsummerer reformen som det å møte utfordringsbildet ved å sikre god kvalitet og bærekraft. Samhandlingsreformen er 2-delt, og omfatter både en helse Nasjonal helse- og omsorgsplan og folkehelse Lov om folkehelse .
John Hilmar Iversen – engasjert om Samhandlingsreformen
Kvalitetssjef i Helse Møre og Romsdal HF, Vidar Hagerup presenterte i sitt foredrag sammenheng mellom kvalitet og pasientforløp. Han brukte flere eksempler på viktigheten av å se en sak fra flere, og tilstrekkelig nok sider. Hvert fagmiljø kan sitte inn med en type kunnskap, men også innenfor særskilte miljø kan det være uenighet om hva som er best. Viktig å holde pasientfokus- hva er best for pasienten. I stedet for å tenke som helsepersonell som ser pasienten kun fra et «utenfraperspektiv»- kan det være hensiktsmessig å tenke som en pilot, en som er på reisesammen med sine passasjerer. Pasientforløp er også en for for reise, og ifølge Hagerup er den verdinøytral i den forstand at den angir destinasjoner og stoppesteder i form av ulike tjenester.
Et mer humoristisk eksempel som det over- viser at gutten nok har fått kvalitetsmessig god næring, men at det kan være behov for en risikovurdering…
Rådgiver i Pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal, Reidun Swan fokuserte i sitt innlegg på pasientfokuset i Samhandlingsreformen, på rettigheter forankret i lover og forskrifter. Viktig å ha en meldekultur hvor det å bruke feil og klager som utgangspunkt for kontinuerlig kvalitetsforbedring.
Margrethe Svinvik, enhetsleder i hjemmetjenesten i Surnadal kommune presenterte samhandlingsprosjektet HPH- helhetlig pasientforløp i hjemmet. Les om forløpet på Innomed sine sider.