Det gode måltidet – prosjekt «Aktiv omsorg»

Rokilde USH fikk i desember tilskudd fra Helsedirektoratet til prosjekt i «Aktiv omsorg». Vi har valgt å fokusere på måltidet. Måltidet som kulturbærer, sosial aktivitet og trivselsskaper. Fler ulike tiltak utprøves, som:

*Kokk på post: Kokk fra kommunens felleskjøkken følger måltidet fra produksjon til pasient. Opplæring av ansatte om hvordan lage enkle småretter og  smoothies til hyggestunder. Denne opplæringen har selvsagt også et annet perspektiv, nemlig å gi tilstrekkelig og ernæringsmessig god mat, og er lenket sammen med Utviklingssenterets prosjekt for å forebygge underernæring i sykehjem. Kjøkkensjef Bjørn Nortun ved kommunens felleskjøkken er ansvarlig for opplegget- og deltar aktivt i begge prosjektene.

*Det gode måltidet i sykehjem og det gode måltidet i hjemmet. Ukentlig produseres 3000 middagsmåltider ved kommunens felleskjøkken. Middagsporsjonene bringes til institusjoner og hjemmeboende. Prosjekt «Aktiv omsorg» vil definere noe av det som skal til for å skape de gode rammene for måltidet i hjem og sykehjem. Prosjektgruppen har i løpet av våren flere møter med hjemmehjelpsgruppene i Kristiansund for å utfordre de på hva som skal til for å gjøre måltidet til en trivselsstund. Brosjyrer og oppslag utarbeides.  Samtidig foregår et samarbeid mellom elever og lærere ved Restaurant – og matfag (RM) ved Kristiansund videregående skole. Elevene skaper gode rammer for måltid i sykehjem og eldresenter hvor de pynter og serverer både ferdig tillaget og selvprodusert spise.

Bildene  over og under viser elever i arbeid med å skape rammer for «Det gode måltidet» ved Barmanhaugen eldresenter 9.mars 2012. Foto: Lisbeth Standal, Barmanhaugen. 

* Nyhetsbrev. Elever ved Kristiansund videregående skole utarbeider i samarbeid med kjøkkensjef maler for nyhetsbrev som skal leveres sammen med middagsombringing i hjem og institusjoner. Kjøkkensjefen har dessuten selv skrevet og publisert flere nyhetsbrev. Hensikten er å skape større interesse og forventninger for maten og måltidet. Menyen gjenspeiles i høytidsdager og tradisjoner. I tillegg er det gjort en spørreundersøkelse om brukernes favorittmåltid, noe som også  gjenfinnes i menyene. Nyhetsbrevene inngår også i Informasjonsbladet Kristansund

 

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og nyttig informasjon. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s