Helsedirektoratet publiserte i 2009 ut en rapport som ga et dystert bilde av ernæringsstaus hos pasienter i sykehjem. Undersøkelser viser at hele 20-50 % er underernærte. Kommunene har fått skjerpet kravene til forebygging av underernæring i sykehjem, og mange kommuner i Møre og Romsdal har allerede gjort en betydelig innsats for å kvalitetssikre at alle pasienter skal få en optimal oppfølging. Ved fylkets Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester – henholdsvis i Kristiansund og Ålesund er dette arbeidet godt i gang. I Ålesund kommune arbeides det med kartlegging og oppfølging med utganspunkt i kvalitetssystemet PPS- Praktiske prosedyrer i sykepleietjenesten. Les mer om satsingen i Ålesund på NRK Møre og Romsdal sine sider:
Utviklingssenteret i Krististiansund er godt i gang med et ernæringsprosjekt som skal forebygge underernæring hos eldre i sykehjem og hos hjemmeboende som mottar hjemmetjenester. Prosjektet skjer i tett samarbeid med pasienter og pårørende ved Rokilde sykehjem. Brukerrådet ved sykehjemmet har allerede vært smakspanel i utprøving av ulike typer hjemmebakt brød. Pasinter skal intervjues om forhold som vedrører ernæring, mat og måltider. I prosjektarbeidet deltar også klinisk ernæringsfysilog, sykehjemsoverlege, kjøkkensjef – med flere. Målet med arbeidet er å forebygge underernæring ved hjelp av bred involvering, og ikke minst økt kunnskap hos personalet. Dette prosjektet har en mangesidig innfallsvinkel på måltidet, både på det ernæringsmessige- og på måltidet som en sosial og trivselsskapende faktor. Hva er det ‘gode måltidet’? Hva bidrar til økt matlyst og trivsel? Prosjektleder Shanti arbeider tett sammen med en gruppe sykepleiere som alle har videreutdanning i Kunnskapsbasert Prasksis (KBP) (les mere på Rokilde sykehjem sin blogg)– og det planlegges i disse dager å lage en film som skal inngå i kompetansehevingen til personalet.